Anna Dlouha

Bydlení a interiérový design Homepix kontribútor

Malý, ale šikovný

Původní bydlení, konceptuálně řešené jako mezonet, trpělo nevhodně umístěným schodištěm. V závislosti na špatném umístění se jeden ze soukromých pokojů stal průchozím.  Výrazné zlepšení této strasti přineslo otočení schodiště o 180°. Výsledkem posunu bylo zbudování malé chodby, kterou se docílilo separátní ložnice. Zamezení průchodnosti sice zabránilo dalšímu narušování soukromí, z hlediska velikosti se ale takřka nic nezměnilo.  

 

Místo se šetřilo, kde se dalo, a každý centimetr hrál v návrhu důležitou roli. Zajímavě řešenou místností je tu jedna z ložnic. Ta se nachází přímo nad schodištěm. Přestože by se schodiště mohlo jevit jako velký problém, architekti z mooza-arch vytvořili návrh, který z problému udělal přednost. Nad šikminu se umístila postel zhotovená na míru.

Boční šikmina se využila k nainstalování poliček na knihy, fotografie a květiny. Poličky plní roli nočního stolku, který vzhledem k vyvýšené poloze postele nebylo možné umístit tak, jak je zvykem – vedle postele. Prostory pod lůžkem pak posloužily jako úkryt pro výsuvný úložný kontejner. V pokoji se pamatovalo i na hosty – pod okno se umístila skládací postel, která ve svém složeném stavu může sloužit např. jako křesílko.

Koupelna, umístěná rovněž do druhého patra, byla nově obložena mozaikou s kruhovým dekorem. Na dekoru se střídají bílé a tmavomodré plochy. Tmavomodrá se objevila zejména na toaletě, bílá pak ve vlastní koupelnové části. Do bílé plochy se vsadil drobný dekor tvořený modrými kolečky.


U dvoupatrových objektů bývá zvykem, že horní patro slouží coby soukromé prostory, dolní jako prostory společenské. Ani tento mezonetový byt není žádnou výjimkou. Do prvního patra se situovala kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Kvůli prostorovým dispozicím, které nejsou nijak rozsáhlé, se všechny místnosti propojily. Kromě místností došlo také k sjednocení materiálovému a barevnému.

 

Prostor pod schodištěm zaplnil vestavěný gauč. Kvůli zvláštnímu prostoru, jenž schodiště vytváří, musel být gauč zhotoven na míru. Na atypické sofa navazuje zábradlí se stylizovanou mříží. Její molekulární struktura odkazuje nejen na vědeckou profesi paní domu, ale také na dobrý vkus architektonického studia.