Využití skleněných tvárnic a cihel v interiéru

Anna Dlouha
30. Duben 2018

Každý člověk si své ideální bydlení představuje jinak. Někteří mají rádi velké prostory s minimálním množstvím nábytku, jiné těší pohled na malé útulné místnosti. Ať tak, či tak, většina z nás má ráda prosvětlené a teplé obydlí. Ať jste tedy milovníkem malých či velkých prostor a chcete změnu, zkuste sáhnout po průhledné kráse s názvem Luxfer.

Skleněné tvárnice a cihly se vyrábí již od roku 1897. Koncem 19. století James Pennycuick založit první společnost na jejich výrobu a od té doby zažívají boom. Mnozí architekti i uživatelé mu dnes děkují, neboť tvárnice vnáší do temných koutů světlo a život.

 

Základním materiálem na výrobu tvárnic je skleněná tavenina. Výroba každé skleněné tvárnice je poměrně energeticky nákladná, výrobek se však může pyšnit svou dlouhověkostí, krátkodobou ohnivzdorností a samozřejmě také svou praktičností.

Kromě toho, že si můžeme za pomocí tvárnic poupravit naše bydlení, aniž by došlo k optickému zmenšení místnosti, můžeme si do místnosti také vnést o něco více světla.

Pomocí tvárnic a cihel lze postavit zcela novou zeď či rozdělit místnost pomocí příčky.

 

Základní variantou je čirá tvárnice, avšak dnes ji najdeme také ve většině barevných odstínů. V případě, že venku svítí sluníčko, či za tvárnici postavíme světlo, vrhá poté barevné paprsky po celém bytě.

 Jakou tvárnici si vybrat?

Jestliže nechceme, aby do místnosti bylo vidět, používají se tvárnice v matném provedení. Pokud chceme prosvětlené prostory, nejvhodnější variantou jsou ty lesklé v nejrůznějších pastelových barvách. Nejhezčí efekt však vytváří kombinování matných a lesklých tvárnic.