Kouzelný dům v Čechách

Anna Dlouha
11. Červen 2018

Lokalita s příjemnou architektonickou atmosférou, rovinatý pozemek a dům, který ve Vás budí pocit dalekých zemí. Pohled do zahrady skrz velká francouzská okna asociuje chvíle strávené u moře. Jenže nejbližší moře se nachází více než 300 km daleko!

 

Rodinný dům v ulici Hanzlíčkova je obklopen čtyřmi vilami, jež byly vystavěny v předválečném a poválečném období. Přestože se nad pozemkem tyčí rozsáhlá stavba, vždy tomu tak nebylo. Na začátku příběhu máme dvoučlennou rodinu, babičku, jejich psího mazlíčka a představy, jak by vysněný dům měl vypadat. Architektonické návrhy Ing.arch. Jana Jehlíka3+1architekti ) tyto sny zrealizovaly.  


  

Přízemí domu nabízí hlavní obytné prostory - prostornou kuchyň spojenou s jídelnou a obývacím pokojem. Tyto obytné prostory jsou vlastně jednou velkou místností – respektive byly!

Na západní straně domu se v místě původní verandy přistavila prosklená konstrukce, kterou vytvořil na žádost majitelů Ing.arch. Pavel Plánička. Konstrukce navazuje na současný obytný prostor domu – tím ho vlastně zvětšuje.

 

Původní obývací pokoj majitelé přestěhovali do těchto prostor.Tam, kde dříve stál venkovní krb a opékaly se u něho špekáčky, stojí dnes krb interiérový, který dokresluje večerní atmosféru. Velká francouzská okna umožňují výhled do zahrady. Okolní zahrada je tak vtahována do domu a dům do zahrady.

Kuchyň zůstala na svém místě, ale přestěhováním obývacího pokoje získala na metrech čtverečních a stala se vzdušnější. Přístup do druhého podlaží je bezbariérový.

 

Nad schodišťovou halou se nachází světlík, který tyto prostory zásobí čerstvým vzduchem a světlem. Poslední patro pak náleží hostům a slouží i jako pracovna. Svah na severní straně domu skrývá další prostory – saunu, spíž a kotelnu.

Půdní prostory byly zpočátku řešeny poněkud netradičně - garáží.  Ta však jako garáž nenašla své využití, došlo tedy ke změně účelu. Nevyužité prostory byly rozděleny, za pomocí stavební firmy, na dvě části. Dnes se dům může pyšnit  velkou koupelnou a šatnou (k uskladnění všeho potřebného). 

Ke krásnému domu patří i krásná zahrada. Z toho důvodu dům lemuje prostorná zahrada, ve které nechybí stříhaný trávník, alej jabloní, listnaté stromy a okrasné stromky.

 

V jihozápadní části zahrady stojí dřevěná konstrukce sloužící jako dřevník a strojovna pro bazén. Na protější straně pozemku nalezneme konstrukci podobného typu, která však slouží jako kryté parkování pro plechové miláčky.