4 + 1 důvod proč mít terasu/balkon

Anna Dlouha
14. Březen 2017

S příchodem 21. března předala zima jaru otěže své vlády. Tím započala éra pěkných dní, šancí posadit se v parku na lavičku a možností užívat si sílících slunečních paprsků. Ze slunečních dní se však můžete těšit také u Vás na balkóně/terase.  O tom, že je balkón dobrý nejen na slunění, Vás přesvědčíme nyní - Zde je pět důvodů!


 1. Centrum relaxace 

 

Když je únava silnější než vy, není nic lepšího než se natáhnout a odpočinout si. Říká se, že sluníčko je přírodním pohonem člověka, co to takhle vyzkoušet v praxi? Pohodlná lehátka či nastavitelná sedátka Vám zajistí pohodlí, hrnek kávy či čaje klid v duši a jemný dotyk vánku na tváři dobrou náladu.

2. Místo „slezin“ 

 

Návštěvy jsou vždy šancí, jak se svými přáteli a rodinou strávit nějaký ten čas. Říct si, co se stalo nového za tu dobu, co jste se neviděli, poklábosit o oblíbených tématech a případně požádat o radu. Přestože obývací pokoj funkci společenské místnosti plní bravurně, proč být zavřený doma, když si můžete sednout na balkón/terasu, nastavit sluníčku svou tvář a načerpat dobrou náladu venku?

 

Nezapomeňte vybavit venkovní prostory vhodným nábytkem.  Samozřejmostí je, že balkón budeme vybavovat jinak než terasu, a to z důvodu prostorových dispozic. Terasu je možné vybavit zahradním nábytkem, gaučem, houpačkou, grilem či krbem.

 

Při vybavování balkónu musí být člověk střídmější.  Posezení se dá vyřešit sérií polštářků, sklápěcím nábytkem či proutěnými křesílky. Při volbě nábytku mějte samozřejmě na paměti, že ne vždy bude krásné počasí. V případě, že terasu/balkón nemáte krytou, vybírejte nábytek, kterému nebude vadit sníh, déšť či prudké slunce.  

3. Praktický pomocník 

 

Kromě toho, že terasa/balkón slouží k odpočinku a dalším bohulibým činnostem, je také praktickým pomocníkem. Při přízni počasí Vám prádlo uschne daleko lépe na čerstvém vzduchu než na věšáku v obývacím pokoji. Sušení vlhkého oblečení v interiéru zbytečně „přiživuje“ vlhkost“, která často vede až ke vzniku plísní. Navíc, prádlu usušenému na čerstvém vzduchu a sluníčku se vůní nemůže vyrovnat sebevoňavější aviváž.

4. Zahradnické centrum 

 

Již ze základů biologie víme, že flóra potřebuje k svému životu dostatek světla a vláhy. Květiny, bylinky či malé keříky Vám tedy porostou daleko lépe, pokud dojde k splnění těchto základních podmínek. Balkón/terase se rázem může proměnit v domácí zahradnické centrum. V případě, že se rozhodnete pro domácí pěstitelství, zkuste si do truhlíku zasadit několik bylinek. Ty pak můžete využít v kuchyni.

 

POZOR! Pokud je balkón/terasa vystavena po celý den přílišnému slunečnímu záření, bude nutné zhotovit květinám „přístřešek“. Prudké slunce by je totiž buď usušilo, nebo jim spálilo listy.

5. Místnost navíc 

 

Přestože se to nezdá, balkón a terasa Vám zajistí další prostory, které můžete využití dle svého uvážení. Velmi často se, z důvodu strachu o svůj majetek, balkón proměňuje v domácí sklep. Pokud je balkón využíván k úschově kol a jiných cenností, jenž lidé nechtějí nechávat ve sklepě napospas možným zlodějům, je vhodné jej zasklít.  Lodžiových variant je dnes nepřeberné množství, můžete si vybrat s rámem i bez, pojízdné, vyklápěcí i otevírací.