1+ KK aneb kouzlo malých prostor

Anna Dlouha
23. Duben 2018

V případě, že jste majitelem bytové jednotky 1+1 či 1+KK zbystřete zrak, tento článek je věnovaný Vám. Ukážeme Vám, jak elegantě a prakticky uspořádat nábytek, aniž by se byt proměnil v jeden veliký chaos. 

 

Počet čtvrečních metrů  se sice u každé bytové jednotky liší, avšak základní požadavky lidí jsou pořad stejné. Mezi nábytek, který většina z nás za každou cenu potřebuje, coby základní vybavení bytu, řadíme - stůl, postel či rozkládací gauč, židle a kuchyňskou linku.  Vše, co není v tomto seznamu, řadíme mezi věci luxusní.

 

Slovo luxusní nechápejte z hlediska financí, ale z hlediska komfortu, který nám nadstandartní vybavení dopřává - například knihovna, noční stolek, křesílka atd.

Každé bytové prostory jsou svým způsobem omezené. Je jedno zda máte k dispozici 30 m² nebo 150 m². Stále Vás svazují čtyři stěny.  Samozřejmě je pravdou, že do velkého bytu můžete umístit nábytek, který Vás bude rozmazlovat - masážní křeslo, kulečníkový stůl nebo bar.  Na druhou starnu si musíme položit otázku, zda ty věci skutečně potřebujeme k životu a zda bychom bez nich nepřežili.

V případě, že máte k dispozici opravdu pouze oněch 30 , záleží Vám na každém prázdném místě a nábytek skládáte jako dílky puzzlí, které do sebe zapadají.

 

U menších bytů je tedy dominujícím tvarem nábytku čtverec či obdelník. Nábytek se soustřeďuje hlavně kolem zdí a vyplňuje veškeré rohy. Vytváříme tedy jakousi druhou zeď.

Postel či rozkládací gauč, kde budete relaxovat a snít, je vhodné, umístit k oknu. Při čtení nebo práci budete mít dostatek denního světla. V nočních hodinách si okno jednoduše zatemníte pomocí žaluzií či závěsů.

Kuchyňský koutek je nedílnou součástí každého domova, neboť jíst se zkrátka musí. "Zlepšovákem",  šetřícím prostory je stůl, který zároveň může sloužit i jako odkládací pultík v době, kdy se věnujete svému kulinářskému kouzlení.

Jak své prostory dokreslíte je jen na Vás. Místo pro dekoraci je v každém bytě. Tedy i v tom nejmenším. Nebojte se dokreslit atmosféru svého bytu pomocí obrazů, váz, svíček nebo sošek.