Bílá, černá, černo-bílá? Bydlení s kontrastem v hlavní roli!

Anna Dlouha
15. Říjen 2018

Ne nadarmo se černá a bílá barva zařadily na první příčku seznamu barev užitých, nejen, v interiéru. Barevné DUO má totiž jednu obrovskou výhodu, a to možnost zkombinovat je téměř se vším. Ukázkou elegantního, přesto funkčního, užití černo-bílé kombinace je rekonstrukce bytu na Valech z dílny OOOOX.CZ.


Bydlení je situováno do několika sfér. Kuchyň postavená na menší stupínek se nachází nejvýše. Prostor, jež v sobě slučuje kuchyňský kout a jídelní část, je laděn do temných odstínů – černá a šedá zde tedy není výjimkou, naopak zde převládají. Barevnou obměnou, která je však zcela v souladu, jsou tu bílé poličky, zásuvky a část zdi. Kuchyň je vybavena vkusně a funkčně.

 

Chytrým kouskem je zde digestoř, která je vsazena do skříňky. Ovládání je elektrizováno. Pokud se tedy budou připravovat „domácí hody“ není nic jednoduššího než digestoř vysunout, a odsát tak páry a pachy. Kromě toho se kuchyň může pyšnit domácí vinárnou, která je včleněna do čelní části spodní skříňky. Její umístění není nahodilé.  Nedaleko od ní se totiž nachází jídelní stůl - kvalitní červené víno vytvoří ve spojení s lahodnou večeří nezapomenutelný okamžik. Masivní kuchyňský stůl opatřený netradičními židlemi byl dalším vkusným krokem ze strany architektů.

O čtyři kroky dále a o čtyři schody níže se nachází obývací pokoj. Černá barva zůstala doménou kuchyně, zde kraluje bílá a další jemné odstíny (např. béžová). Ani tento prostor nezůstal ochuzen o originální nábytek. Jedním takovým kouskem je netradiční konferenční stolek tvořený ze čtyř hranolů.

 

Světlé dřevo se objevilo nejen na jednom z hranolů, ale také na podlaze. Šedý hranol našel svůj obraz ve volbě dekorací. Dominantní postavení si bílá barva udržela nejen na konferenčním stolku, kde ji patří dva dílky, ale také v místnosti, neboť je jí doslova prosycena. Bílý gauč, bílé polštářky, bílé závěsy a bílý kryt na topení…

 

Právě poslední zmiňované se v bytě Na Valech objevuje v netradiční podobě. Kryt je vlastně kostrou sedací soupravy umístěné pod okno. Tvoří totiž jak zadní opěrnou část, tak i spodek. Důvod, proč se sáhlo po takovémto řešení, je ryze praktický. Teplo totiž může díky takto zhotovené konstrukci lépe proudit do místnosti. Společenské prostory vyúsťují v chodbu. Kontrast se objevuje i zde – tentokrát v podobě cihlové černé zdi a hladké bílé výmalby. 

Nikoho jistě nepřekvapí, že zbytek domácnosti je laděn obdobným stylem. Na toaletě se tmavá barva otiskla na zeď, v koupelně pak opětovně převzala otěže vlády. Bílé prvky se objevují pouze na keramice – umyvadla, vana, sprchový kout.

 

Světlou výjimkou, a to doslova, je domácí pracovna. Přestože se jedná o skutečně malý prostor, volba barev a materiálů jej opticky trochu zvětšuje. Jemný dřevěný obklad na zdi, dřevěný stůl a poličky ve spojení se sněhobílými závěsy a lampičkou vytváří ideální klidné místo na práci i studium.  Posezení u stolu nabízí černá židle, jež je stylově stejná s těmi, které jsou u jídelního stolu.