Mozaika je stále v kurzu, v netradiční podobě ještě více!

Anna Dlouha
2. Květen 2018

Kouzlu malých kostiček složených do nejroztodivnějších tvarů podlehla nejedna domácnost. Přestože se mozaika může použít v jakékoliv místnosti, velmi často se stereotypně objevuje výhradně v koupelnových prostorách. Pojďme se společně podívat na interiér zhotovený tvůrci z architektonického studia vzarchitekti.cz, v němž mozaika našla své uplatnění v jiné místnosti.

 

Jeseniovskou rezidenci zdobí interiérové puzzle ve společenské místnosti. V prostorném pokoji se nachází obývací pokoj, jídelna i kuchyň. Jednotlivé části spolu pojí nejen společná místnost, ale také volba barev a materiálů.  

Dominantním odstínem místnosti je bezesporu bílá v kombinaci s pískově hnědou. Tónová rozličnost odpovídá rozdílům materiálovým. Zatímco bílá zastupuje zpravidla umělé hladké plochy, hnědá stojí na straně přírodních materiálů.

Materiálovým paradoxem je právě ona mozaika. Přestože se na trhu objevuje několik desítek mozaikových variant, nejčastěji se v domácnostech objevuje ta ve vysokém lesku. Pražský projekt je výbornou ukázkou toho, že to jde i jinak. Tradiční keramiku vystřídala kamenina, lesk nahradil přírodní vzhled.

 

V interiéru se tento prvek objevuje několikrát a funguje jako sjednocující prvek v rámci celé místnosti. V obývací části nahrazuje televizní stěnu, v kuchyňské části pak zdobí dva podpůrné sloupy.

Kuchyňský ostrůvek navazuje na vlastní tělo kuchyňské linky. Jeho volným prodloužením je jídelní stůl.

Kuchyňská linka se kromě množství úložných prostor a pracovních ploch může pochlubit také malou bylinkovou zahrádkou zabudovanou do pracovní desky. Umístění domácího záhonku do těsné blízkosti okna garantuje rychlý růst rostlinek.

Při navrhování interiéru bylo s velkou pečlivostí vybíráno také osvětlení. Jeho různorodost Vás přesvědčí o tom, že se nejednalo o prvoplánový nápad. Obývací pokoj zásobí umělým světlem „pavučinkové lustry“, kuchyňský ostrůvek je nasvícen digestoří, bodovkami a trojicí barových lampiček.

 

Série svítidel umístěných na zeď v kuchyni působí zároveň jako estetický prvek, který ve Vás může vyvolávat pocit např. hvězdného nebe, světelné sítě nebo třeba nervu.

Rekonstrukce zasáhla také pracovnu. Pracovat se sice musí, ale odpočívat také. Z toho důvodu byl do místnosti zakomponován rozkládací gauč. Ze sofa se tak rázem může stát pohodlné lůžko.