Rodinný dům v Košťálově aneb moderní interiér ve starém "kabátku"

Anna Dlouha
5. Září 2017

Dříve nezávislý Košťálov je dnes částí vesničky jménem Jenčice. Obec se line podél silnice více než jeden kilometr a leží na jihovýchodním úpatí čedičového kopce Košťálov. Kopec Košťálov zdobí stejnojmenná zřícenina někdejšího hradu.

 

Kromě toho, že má vesnička svou starobylou zříceninu na kopci, obsahuje i jeden takový domek, který svým zjevem připomíná dávné doby. Zdání může klamat! Jedná se totiž o moderní dům, který vyrostl pod rukama týmu zkušených architektů ze studia www.31architekti.cz.

Architektský záměr byl jednoduchý – postavit jemný dům, kde by se dalo žít, ale také hospodařit. Stavba měla stylově navázat na stodoly, chaty a chalupy, které tu stály již dávno předtím a na jejich vytvoření se podílely rodiny a někdy i celé vesnice. Základním stavebním materiálem těchto domů byl čedič, opuka a nechyběla ani klasická cihla – tomu se náš dům snažil přiblížit.

 

Velikost, tvar, materiál, barvy, orientace a také samotné umístění domu, bylo zvoleno tak, aby dům zapadl do rázu obce a nevybočoval z řady, pro vesnici, charakteristických zástaveb. Vybraná parcela spojuje prvky zástavby a volné krajiny. Přestože je dům tvarově jednoduchý, svým zjevem zaujme již na první pohled. Pevnou konstrukci stavby tvoří masivní zdi. Obvodový „plášť byl vytvořen z materiálu z nedaleké zbourané stodoly.

Do domu se vstupuje z jižní strany. Přízemní prostory jsou tvořeny obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní. Kdy, všechny výše zmíněné místnosti ,umožňují vyjít na terasu. V obývacím pokoji dochází k otevření stropu a možnosti nahlédnout do podkrovního prostoru.

 

Podkrovní prostory jsou vymezeny dětem a rodičům. Komín, který prostupuje dětským pokojem, dodává místnosti určité kouzlo. Denní světlo, které se o něj láme, vytváří v mísnosti kouty s různou intenzitou denního světla. Magickým prvkem dětského pokoje je houpačka zavěšená na trámu. Ta je pravděpodobně snem každého dítěte - dítěte věkem i srdcem. Celý dům je prosycen dostatečným denním světlem, které poskytují různě velká a široká okna.

Interiér bychom měli v kostce nastíněný a nyní se pojďme podívat do zahrady. Dvůr před domem volně přechází v sad. Než se volně projdeme sadem, musím ještě upozornit na dřevěné hospodářské stavení, v němž se nachází sklady, dílna, sušárna a venkovní kuchyň.

 

Samotná zahrada je balzámem na duši - zejména na jaře, když všechno kvete. Jižní část pozemku skrývá jednoduchý sklep pro ukládání ovoce a vína, dále seník. Severozápadní zahrada pak nabízí útočiště pro ovečky – malý ovčín.