Útulná domácnost coby výsledek zdařilé rekonstrukce

Anna Dlouha
21. Květen 2017

Panu architektovi Tomáši Ligasi (artiklinterier.cz) stačila jedna jediná schůzka s mladým klientem k tomu, aby pochopil jeho životní styl a požadavky, jenž by bydlení mělo splňovat. Původní řešení dispozic bylo na tak malý byt zbytečně složité a nelogické. Ke špatné dispozici se přidala ještě přemíra předělů mezi jednotlivými pokoji. Předěly místnostem braly většinu denního světla, čímž se místnosti stávaly tmavými a z pocitového hlediska depresivními. 

 

Výrazným krokem kupředu byly rozsáhlé stavební úpravy, díky nimž vzala temná domácnost za své. Místo ní se byt proměnil v otevřený prostor plný života, svěžesti a elánu.

Jaký pán, takový pes a jaký majitel, takový byt...

 

Bytová jednotka se stala otiskem majitele i jeho živého přístupu k životu. Jistě tedy není s podivem, že vyhrály svěží světlé barvy v kombinaci s dřevem. Volbou dřeva nemůžete takřka nikdy nic zkazit, jeho blahodárné účinky poznáte již při prvním týdnu bydlení. Jako přírodní materiál totiž vnáší do domácnosti kus divoké přírody, vášně a pocitu útulnosti.

Sjednocení ... materiálové, barevné, pocitové, světelné

 

Sjednocujícím prvkem hlavních společenských prostor se stala dřevěná podlaha. Kromě toho, že se dřevo promítlo do podlahy, najdeme ho také na vybavení – pracovní deska a středová část kuchyňské linky, barová židlička, věšák v chodbě, šatna aj.

 

K pocitu propojení přispěla také většinová absence dveří. To samozřejmě neplatí pro ložnici a sociální zařízení, neboť v těchto místnostech jsou dveře více než žádoucí, a to nejen kvůli uchování pocitu soukromí. Dveřní systém se vyřešil pouhými výklenky ve zdi. Světlo a sluneční paprsky tak mají zelenou v celém bytě.