Bydlení s vůní dřeva

Anna Dlouha
31. Srpen 2016

Přírodní materiály zažívají v interiéru doslova pré. Nikoho jistě nepřekvapí konstatování, že dřevo se mezi nimi těší největší oblibě. Díky svým vlastnostem - pružnost, pevnost, houževnatost, dlouhověkost, estetika, snadná kombinovatelnost – se používá na nábytek, podlahy, stropy, celkové stavby, zkrátka na vše, co si jenom člověk usmyslí. Ukázku citlivé kombinace dřeva a moderních materiálů najdeme v motolském bytě v Praze.


 

Původní dispozice bytu o velikosti 3+KK své majitelce příliš nevyhovovaly, a tak se obrátila na paní architektku Lucii Mlýnkovou (atelierspectrum.cz). Rozsáhlá rekonstrukce se až na ložnici a pracovnu dotkla všech místností. Než se paní Lucie pustila do díla, musely se nejprve vyřešit stavební záležitosti. Došlo k výměně elektroinstalace, zavedení nových rozvodů vody, výměně podlah a bourání dělících příček.

 

Díky zbourání příček mezi kuchyní, obývacím pokojem a jídelnou se vytvořil štědrý otevřený prostor. V kuchyňské části se kladl důraz na dostatek úložných a pracovních prostor. Zeď za pracovní plochou se zakryla skleněným podsvíceným panelem.  Rozdělovníkem mezi kuchyní a jídelnou je barový pultík, který ve svém rohu ukrývá domácí vinotéku. Jídelna zaujme závěsným skleněným lustrem.

 

Dva koutky máme za sebou a nyní k tomu největšímu – obývacímu. Dominantním kusem nábytku je tu bezesporu světlá kožená sedací souprava. Nejzajímavějším prvkem je však rozhodně lihový krb, který byl do obývací stěny vsazen na majitelčino přání. Krb bylo nutné opatřit proti přehřívání nábytku vzduchovou mezerou a větracími otvory.  Teplo sálající z krbu by totiž mohlo vést, až k znehodnocení nábytku. Netradičním nápadem bylo také zabudování akvária. Pro tyto účely se musela konstrukce obývací stěny vyztužit.

 

Protože je majitelka velkou milovnicí knih, rozhodla se jednu místnost věnovat svému čtenářskému koníčku.  Celá jedna stěna se zakryla knihovnou zhotovenou na míru. Čtenářskou idylu dokresluje „ušák“ s podnožkou. Další místností, která zcela změnila vizáž, je koupelna. Majitelka chtěla mít v koupelně vanu i sprchový kout. Řešení se našlo v odsunutí toalety do samostatné místnosti. Nábytek v koupelně je opět zhotoven z dubové dýhy.