Dřevo jako sjednocující interiérový prvek

Anna Dlouha
23. Říjen 2018

Zvyšující se počet členů domácnosti vnukl rodině, obývající řadový domek v klidné vilové čtvrti, myšlenku potřeby rekonstrukce. Protože byl dům z hlediska vybavení stylizován do domácnosti z 90. let, bylo nutné takřka kompletně obměnit nábytek. Domácnost získala díky vkusnému řešení paní architekty Evy Bradáčové tvář moderního, přesto citlivého bydlení, jež je v souladu s přírodou. Ostatně, pojďte se podívat sami!   


Obývací pokoj spolu s kuchyní tvoří jednu místnost. Původní dělící příčka a barový pultík byly odstraněny právě z důvodu vytvoření velkého a vzdušného prostoru. Jídelní stůl byl přemístěn do zimní zahrady. Parapety osázené květináči s flórou a maximální prosycení světlem evokují dojem, že člověk skutečně sedí venku. Materiálem, který si v místnosti drží prim, je tu jasně dřevo. Najdeme ho na podlaze, na zdech, na okenních rámech a samozřejmě na nábytku. Volba přírodního materiálu umocňuje pocit kousku přírody uvnitř domácnosti.

Mezi jídelnou a obývacím pokojem se původně nacházely posuvné dveře. Po jejich odstranění došlo k absolutnímu propojení - jak po stránce materiálové, tak stylové. Netradiční 3D dýhová stěna za sedací soupravou má dvě poslaní – dekorační a osvětlovací. Druhý úkol plní za pomocí několika svítidel, která byla zakomponována do zadní hrany dřevných bloků. V protějším rohu místnosti došlo k zřízení domácí pracovny. Série „cik-cak“ poskládaných bloků slouží jako police.

 

Kuchyňská část z dřevěného konceptu takřka vybočuje. Dřevěnou jednotu mezi místnostmi zajišťuje pouze podlaha.  Systém nepřímého osvětlení se použil i zde – za skleněným obkladem a v soklu kuchyňské linky.  Prostorná kuchyň nabízí dostatek pracovní plochy a úložných prostorů. K zachování celistvého zjevu byla lednice i trouba zakomponována do linky.

Největší změnou prošla koupelna. Přestože je, kromě pár tmavých detailů, oděna do bílé róby, sterilně rozhodně nepůsobí. Důvod? 3D obklady. Obklady za vanou mohou asociovat ledasco, vzhledem k tomu, že místnost slouží jako koupelna, budeme za nejvhodnější interpretaci považovat mořské vlnky.  

 

Kromě 3D obkladů najdeme v koupelně také ty tradiční. Kladením dlaždic do těsné blízkosti se docílilo efektu jednolité zdi. Při detailnějším pohledu však zjistíme, že spáry, byť minimální, tu skutečně jsou. Dalším zajímavým prvkem, jenž oživuje koupelnu, je naklopené zrcadlo. Chytře vymyšlený je i světelný systém, jimž je místnost vybavena. Sílu nasvícení je totiž možno regulovat dle aktuální nálady.