Tři pokoje → tři možnosti = tři spokojené děti

Anna Dlouha
2. Červen 2018

Každé dítě si své dětské království představuje jinak – jedno jako závodní dráhu, druhé komnatu pro princeznu a třetí jako odpočinkovou místnost pro sportovce. Vždy se ale musí najít někdo, kdo tyto sny uskuteční a přenese je do reality. Pokud rekonstruujete dětský pokoj, či pouze hledáte nápady na jeho vylepšení, zkuste se inspirovat dnešním článkem. Podíváme se na tři pokoje, z nichž se pod šikovnýma rukama designérky Terezy Drozd podařilo vytvořit zhmotnění dětských snů a přání.

 Většina malých slečen si přeje postel s nebesy, jež by navodila atmosféru jejich tolik vysněného království. Pokoj sedmileté Nikol se takovou postelí může pyšnit a lůžko s nebesy by ji mohla závidět lecjaká princezna z pohádky. Baldachýn s vlaječkami a na míru ušité polštářky potěšily, jak malou Nikol, tak i její rodiče. Zavěšené barevné balónky, jež plní funkci lustru, rozzáří, při rozsvícení světla, pokoj všemi barvami.

 

Protože je malá Nikol velkou umělkyní, byla do pokoje instalovaná nástěnka. Ne však ledajaká! Nástěnky vyrábí designérka na míru dle prostorových dispozic. Navíc mají jednu velkou výhodu, jedná se totiž o skvosty, která jsou zcela bezpečné, neboť k uchytávání předmětů se nepoužívají špendlíky - čímž se zcela zamezí tomu, aby si děti ublížily. Nástěnka je vyroběna z textilu a je opatřena stuhou, za níž se obrázky, plakáty a pohledy, určené k vystavení, zkrátka zastrčí. Pokojíček se dočkal i zvýšení kapacity úložných prostor. Klasická komoda byla nahrazena úložnými prostorami stylizovanými do podoby stromu, ve kterém se ubytovali veškeří plyšoví kamarádi, hry a knížky.  

Druhou variantou, která se Vám může hodit, je pokoj dvouletého Ondry. Prostory zprvu nezabydleného podkroví, měly Ondrovi i jeho hračkám nabídnout takové zázemí, kam by se rád vracel a kde by rád trávil svůj čas. Prvotní úděl prostor byl následující: sloužil jako odkladiště nepotřebných věcí.

 

Místnost, jež sloužila coby odkladiště a lapač prachu, se po rekonstrukci změnila v dětský Ráj. Prostory vyžadovaly radikální změnu. Mezi požadavky Ondrovy maminky patřilo vytvoření dostatku odkládacích a úložných prostor pro veškeré nezbytnosti, které byly prozatímně uloženy v obývacím pokoji.

 

Nepravidelný tvar místnosti může vyvolávat myšlenky týkající se omezení architektonického návrhu - opak je pravdou. Zkosená stěna ničemu nebránila. Pod šikminu se vsunula dětská postel opatřená zábranou proti vypadnutí. Dětský nábytek byl vyroben dle návrhů tak, aby splňoval ony výše zmíněné podmínky.

 

Úložným prostorem, v podobě barevných šuplíků, byla opatřena i postel. Lůžko by se dalo označit za víceúčelové, neboť dále skrývá úložný prostor pro peřiny a přes metr hluboký díl v limetkovém odstínu. Celý pokoj paní Tereza stylizovala do pestrobarevného vzezření. Kromě „chytré“ postele stojí jistě za zmínku i „stavebnicově“ uspořádané police a úložná sestava připomínající Lego. Vůči nábytku byla podlaha zvolena v neutrální šedé barvě. Tradiční bílé zdi ozvláštnily pestrobarevné proužky.

Třetí pokoj se nachází opět v podkroví. Jeho obyvatelem je o šest let starší Dominik. Maminka na svého osmiletého syna prozradila, že je milovníkem tenisu, hraní her – jak na hřišti, tak v počítači. A představa ideálního pokojíčku byla na světě.

 

Původní, hračkami přeplněný, pokoj se dočkal kompletní renovace. Modrou a žlutou výmalbu vystřídala nestárnoucí bílá klasika a strukturovaná vliesová tapeta sahající po počátek zešikmené plochy. Nyní se Dominik může těšit z prostorných a útulných prostorů. Obměny se dočkal i nábytek – krémová sedačka byla nahrazená tmavě hnědou sedací soupravou, pro návštěvy je zde připraven, na míru zhotovený, taburet. Pokoj byl dokreslen počítačovou tématikou, kterou najdeme například na polštářcích s počítačovými zkratkami Ctrl, Alt, Del.

 

Dominantou pokoje je zeď slávy. Z té se na Dominika a jeho kamarády blyští pěkná řádka medailí a pohárů. Jako podstavec pro trofeje posloužily staré nepoužívané rakety a poličky z lamina. Prostory celého pokoje byly osvětleny za pomocí kolejnicového systému bodových světel ve tvaru „T“ od firmy Paulmann.