5x ANO pro dokonalou zahradu

Anna Dlouha
13. Únor 2018

Blahodárné účinky přírody na lidskou psychiku a organismus nelze zapřít. Uspěchané dvacáté první století však ne vždy umožňuje, aby lidé šli do srdce přírody – nedostatek času, špatné počasí, pozdní večerní hodina – a tak si lidé přivedli přírodu k sobě. Zeleň se může nacházet jak uvnitř domácnosti, tak mimo ni.

 

Přestože je nespoutá příroda nádherná ve své divokosti, majitelé domků, vilek a chat ji mají raději pod kontrolou. Často ji opentlí několika „vychytávkami“. My Vám přinášíme pět nápadů, které z Vaší zahrady udělají oázu klidu, na své si v ní přijde každý.

Něco pro milovníky flóry

 

Když se řekne zahrada, mnozí z nás si představí úhledné záhonky s cibulí, bramborami a květinami. Představy mohou zůstat představami. Pokud hospodaření není Vaším šálkem kávy, není nutné se do něčeho nutit. Pěstěný trávník, několik růžových keřů či pár ovocných stromků udělá tu samou službu.

Něco pro hladové

 

Výhodou zahrady, zejména v teplých dnech, je možnost jejího využití coby místa slezin.  Pokud slunce svítí, kos zpívá na stromě a vy máte zrovna návštěvu, vyrazte ven. Zahradní komfort Vám zajistí vhodně zvolený nábytek. Při jeho výběru dbejte zvýšené pozornosti na výrobní materiál. Ne každý je totiž vhodný pro venkovní využití. Mezi nejvhodnější materiály se řadí ratan a kovy. Pokud zbudujete posezení pod pergolou či markýzou můžete při výběru vybavení popustit uzdu fantazie o trochu více.

 

Posezení venku můžete zpestřit vínem z domácího sklípku (=možné zbudovat do svahu) nebo grilovanou dobrotou. Tradiční záležitostí, jíž zhotovíte během pěti minut, navíc s nulovými náklady, je táborové ohniště. Druhou variantou, která Vás již na nějakou tu korunu přijde, je gril. Jeho cena se odvíjí přímou úměrou od velikosti. Třetím typem je krb. Spolu s domácí udírnou patří mezi poměrně nákladné záležitosti, které se Vám při používání odmění. 

Něco pro vodníky

 

Slunce pálí o sto šest a vyhráno mají Ti, kteří před ním utečou do stínu, nebo do vody. Zahrada je ideálním místem, kde takovou vodní plochu můžete zbudovat.  To, jak bude Váš bazén vypadat, záleží pouze na Vašem vkusu a finančních možnostech. Zde je základní výčet možností

 

  • Nadzemní bazény s konstrukcí (=stabilní)
  • Nafukovací kruhové bazény (=levné)
  • Zabudované v zemi (= téměř neomezená životnost)
  • Tvarované zapuštěné bazény (=rozmanitost)
  • Dle materiálu:plastové, betonové, laminátové, keramické bazény

 

U základní bazénové konstrukce to nemusí skončit. Bazén můžete okořenit zakrytím, osvětlením, chrliči, zábavnými prvky (např. klouzačka), vytápěním aj.

Něco pro hravé

 

Zatímco se dospělí dobře baví s přáteli/známými u stolu, nejmladší účastníci grilovačky často zlobí. Zahrada bez ohledu na velikost s sebou přináší několik možností,  jak potomstvo zabavit

 

  • Houpačka
  • Pískoviště
  • Domeček na stromě

Něco pro milovníky dokonalosti

 

Na detailech záleží, a je jedno zda jde o interiér či exteriér. Venkovní prostory můžete vyladit pomocí několika prvků