Do Brna za božskou Marilyn

Anna Dlouha
23. Březen 2016

Indicie Brno, Královo pole a jméno architekta Josefa Poláška nás dovedou až do Masarykovy kolonie bankovních úředníků, která zde vznikala v letech 1931 – 1933.  Přestože byty byly původně skutečně vyhrazeny úředníkům a jejich rodinám, dnes v domě může bydlet kdokoliv, bez ohledu na profesi.

 

Původní bytová dispozice nevyhovovala – kuchyň byla příliš malá, ložnice patřila se svou velikostí zase k druhému extrému. Potřeba vytvořit vyváženou dispozici dala vzniknout návrhu, který pracoval s myšlenkou kompletní rekonstrukce bytu.  Majitelé k hloubkové rekonstrukci dali svůj souhlas a práce, vedené architektonickým studiem Magion-architekti, mohly začít.

Původní charakter stavby byste v bytě hledali s obtížemi. Kompletní rekonstrukce dala vzniknout takřka novému bydlení. Byt o velikosti 45 m2 se dočkal provzdušnění – K vytvoření otevřeného prostoru pomohlo zbourání části příčky mezi dvěma místnostmi. Přestože došlo, rozdělením ložnice na dvě části, k rapidnímu zmenšení vlastní plochy pro ložnici, na její funkčnosti to neubralo.

 

Spánková místnost je vybavena manželskou postelí, velkou vestavnou skříní, křesílkem a samozřejmě doplňky. Obraz božské Marilyn, barevné dekorativní polštářky a váza s květinami dělají z malé niky útulnou ložnici. V případě, že vestavná skříň nebude stačit, šuplíčky zabudované do postele poslouží úschově věcí stejně dobře.

Velká společenská místnost pak zahrnuje kuchyň, jídelnu, pracovnu a obývací část. Dominantním prvkem místnosti je velká knihovna lemující obytný prostor po obou stranách. Kromě toho, že slouží k úschově knih, v "útrobách" knihovny se také schovávají dvoje dveře – jedny vedoucí do místnosti s kotlem a pračkou, druhé na chodbu.

 

Kuchyňská část se nachází na samém počátku knihovnického labyrintu. Sněhobílý design skříněk se světle hnědou pracovní deskou působí harmonicky. Lad a celistvost nenarušují ani elektrické spotřebiče. Lednice byla „oděna“ do bílého kabátku – svým zjevem připomíná pokračování kuchyňských skříněk.

 

Nedaleko umístěný jídelní stůl se čtyřmi židlemi poskytuje veškerý komfort, který při stravování potřebujeme. TIP: Pokud se Vám tento typ židlí líbí, ale bojíte se nepohodlného posezení, nezoufejte! Řešením Vám mohou být sedáky, které kromě zajišťovatele pohodlí mohou posloužit také jako pokojová dekorace. (Vyrábí se totiž v nejrůznějších designech a barvách - od puntíkovaných až po ty s obrázky.)

Na protější straně místnosti se nachází obývací prostor. Ten je vybaven rozkládacím sofa a originálními konferenčními stolky. Množné číslo je zde na místě, neboť stolky jsou skutečně dva - avšak může být klidně i jeden. Ptáte se proč?

 

Stolky jsou totiž navrženy tak, aby se daly volně poskládat dle aktuální „architektonické“ nálady domácích. Stůl může mít tvar čtverce, obdélníku, lichoběžníku, ale i trojúhelníku.