Byt, který má čím překvapit

Anna Dlouha
4. Září 2017

Na začátku byl prázdný byt a pouhé představy majitelů, jak by jejich vysněný domov měl vypadat. Ke splnění svých snů si pozvali odborníky, v čele s Ing. Markem Povolným, z architektonického studia www.archgama.cz, kteří si s úkolem měli poradit. Pojďme se společně podívat, jak se jim to povedlo.

 

Realizace projektu v ulici V Zářezu v Praze 5 zahrnovala komplexní řešení celého bytu včetně návrhu nábytku, kuchyně, světel a grafiky. Zejména na osvětlení byl kladen velký důraz napříč celým bytem. Výběr vhodného osvětlení je totiž stejně důležitý jako např. výběr židle, neboť při volbě špatného osvětlení dochází ke zbytečnému namáhání očí, optickému zmenšování místností nebo prostory se špatným nasvícením mohou působit chladně. V bytě došlo ke světelné kombinaci – orientační spoty, podsvícené stěny a kuchyně, relaxační světla v koupelně- která vytvořila teplý a útulný domov.

Obývací pokoj je největší místností v bytě a spojuje kuchyňských kout, jídelnu a pracovnu dohromady. Milovníci knih se nyní mohou inspirovat - zajímavostí obývacího pokoje je totiž kruhová osvětlená knihovna zakomponovaná do zdi nad gaučem. Knihovna vyřešila komplikovaně řešený půdorys a navíc se za ní podařilo vytvořit malý koutek – minipracovnu.

Knihovní stěna prostoupila právě i do již zmiňované minipracovny – vytvořily se tak úložné prostory pro učební materiály, pracovní pomůcky či šanony. Přestože pracovna zabírá minimální prostory v bytě, i tak má co nabídnout. Další specialitou, kterou lze perspektivně využívat je pracovní stůl s rafinovaným výsuvným a odkládacím prostorem.

Speciálního řešení se dočkaly i stěny. Koupelna, TV stěna a kuchyně byly obloženy velkoformátovou 3mm tlustou slim keramikou o rozměrech 1,0m x 3,0m. Tentýž materiál byl využit při výrobě kuchyňské linky. Stejnými obklady se podařilo byt sladit do jednoho barevného tónu.

Keramická obložka koupelnu pokrývá jen zčásti. V koupelně došlo k jakémusi půlení zdi, kdy je dolní část obložena výše zmiňovanou keramikou, horní polovinu pak  pokrývají zrcadla. Vkusně zvolené "zrcadlové obložení“ vytváří dojem zrcadlového bludiště.