Bydlení s netradičně užitými světelnými prvky

Anna Dlouha
25. Leden 2017

Již pravěký člověk si uvědomoval důležitost světla. Oheň, který se nejprve naučil ochraňovat a později i rozdělávat, mu zajišťoval bezpečí a hodnotnou stravu. O několik tisíců let později si lidé oheň podmanili zcela. Louče byly na denním pořádku a později se k nim připojily i svíčky.  Lidské životy však stále řídila příroda a její přírodní hodiny. Ráno vyšlo slunce - lidé šli pracovat, slunce zapadlo - lidé šli domu. S postupem času - vynálezem elektřiny, žárovky, obloukové lampy a dalších geniálních vynálezů - se lidé, díky těmto vymoženostem, mohli věnovat svým činnostem i v nočních hodinách! 


Osvícení je zkrátka prvkem, který umožní věnovat se tomu, čemu jen budete chtít, a to jak za nepřízně počasí, tak za nejtemnějších nocí. Za svitu lampiček, lamp, žárovek, svítidel a lucerniček se dá číst, připravovat lahodná večeře, užívat si romantický večer, hrát rodinné hry či např. luštit křížovky pro zkrácení dlouhé chvíle.

 

Rozjasnit svůj domov můžete několika způsoby, světlo poskytujících spotřebičů je totiž opravdu široká škála. My se dnes podíváme do bytu zhotoveného architektonickým studiem OOOOX, které nabízí od každého trochu.

Bydlení nabízí stojací lampy, lustry, ale také závěsné žárovky. Na poměrně malém prostoru se tu střetává několik světelných variant, které však nejdou proti sobě. Ba právě naopak, doplňují se! Prvním typem, který stojí za zmínku, jsou „baňky“. V bytě je najdeme umístěné nad kuchyňským ostrůvkem- alias barem. Tento netradiční druh osvětlení zaujme již na první pohled.

 

„Baňky“ svým zjevem připomínají klasické žárovky. Jedná se však skutečně o lustr. Skleněná kupule zavěšená na jednoduchém kabelu objímá žárovku a změkčuje vyzařované světlo. Kromě jemného osvětlení, které nedráždí oči, a přesto zajišťuje dostatek světla, „baňky“ fungují coby interiérový doplněk.

Druhým typem, který v bytě nalezneme, jsou „reflektory“. Tento druh světla se v bytě nachází na dvou místech – ve stojací podobě v obývacím pokoji u gauče. V zavěšené podobě nad jídelním stolem. Žárovka je ukryta ve válci vyrobeném z tkaniny. "Reflektory" poskytují příjemné světlo např. pro čtení. Nyní se podíváme na třetí, tedy poslední typ, osvícení.

Koukáte na fotografie a nemůžete najít žádnou další lampičku ani lustr? Pak se nemýlíte! Z elektronických spotřebičů je to totiž vše. Na závěr se podíváme na zdroj světla, který užívali již naši pravěcí předkové – oheň. Krb, jenž je umístěný v části s obývací sedačkou a televizí, zajišťuje pohodu. Komíhající se plameny, teplo sálající z krbu a vůně dřeva přináší spolu s radostí také notnou dávku klidu i pohody.