9m široký pozemek láká na stavbu s interiérem inspirovaným duhou

Anna Dlouha
21. Listopad 2016

Bydlení v Letech u Dobřichovic se může pochlubit zajímavým příběhem. Investor na doporučení architektů zakoupil pozemek, kterému by se jiní vyhnuli obloukem. Parcela nevypadala, z hlediska svých parametrů a umístění do protipovodňové oblasti, jako příliš výhodná koupě.

 

Nesouhlas si však dovolí vyjádřit jak sám investor, tak i architekt. Pro klienta znamenala koupě toho pozemku ušetřené peníze, nádhernou přírodu v okolí, výhled na Berounku a hlavně zisk vlastní oázy klidu. Pro architekta (stemple-tesar.com) znamenalo investorovo zakoupení pozemku jasnou výzvou, která se rozhodně neodmítá.

Přestože na délku si pozemek nezadá s tradičními parametry, na šířku disponuje pouhými devíti metry. Tvar a velikost domu se odvíjely také od těsné blízkosti k řece Berounce. Kvůli možné povodni nepřicházela v úvahu přízemní stavba. Z toho důvodu tvůrci z architektonického studia stemple-tesar.com vymysleli návrh, který vsadil veškeré obytné prostory do patra.

Vytvoření samotného návrhu dalo architektům velkou práci, majitel totiž velmi často měnil své požadavky a přání. Po několika změnách došlo k vytvoření finálního návrhu. Ten počítal s obytnými prostorami v patře a s technickou místností a garáží v přízemí.

Vlastní stavba byla navržena z betonových tvárnic. Zatímco vnější stěny byly omítnuty a zatepleny, ty vnitřní zůstaly ve své obnažené podobě. Pohledový beton se však v interiéru zjemnil použitím barevného vestavěného nábytku a dveří.

Každá z místností se nese v jiném barevném duchu. Kuchyň je červená, koupelna zelená, chodba žlutá. Na barvu jednotlivých místností upozorňují vstupní dveře u jednotlivých pokojů. Platí zde pravidlo jaké dveře, takový pokoj. V rámci interiéru takto barevné pokoje vytváří efekt interiérové duhy.

K domu patří také terasa. Ta byla, stejně jako schodiště, vyrobena z lehkých pozinkovaných ocelových profilů. Terasa umožňuje volný vstup do objektu i do zahrady. V rámci pozemku funguje jako spojka mezi přírodou a domem.