Planoucí srdce domova

Anna Dlouha
31. Leden 2017

Kouzlo ohně objevili již naši dávní předkové. Oheň jim sice primárně sloužil k trochu jiným účelům, ale s pozdější schopností oheň rozdělat, se mění i jeho úloha. Oheň za celá ta dlouhá staletí plnil nejrůznější funkce. Začíná to ochranou před divou zvěří, možností tepelně opracovávat pokrmy, pokračuje to osvětlováním prostor a končí rodinnou pohodu u krbu či kamen.

 

Ne nadarmo je krb označován za srdce domova, vždyť v domácnosti zajišťuje teplo a domácí idylu. Zde Vám přinášíme pět důvodů, proč mít krb.

 1. Šetři Vaši peněženku

 

Pokud se Vám výlohy za plyn či elektřinu zdají vysoké, krb Vám nabízí ekonomičtější řešení. Přestože si mnozí pomyslí, že zásoba dřeva stojí velkou sumu, ve srovnání s jinými variantami tomu tak skutečně není. Vhodně zvolená krbová vložka - odpovídající velikosti místnosti - může prostor vytopit stejně jako topení.

 

Navíc umožňuje intenzivnější přísun tepla. V případě, že vypnete topení, začne Vám v místnosti za chvíli být zima, pokud však vyhasne krb, teplo v něm nasbírané ještě notnou chvíli zásobuje bydlení.

2. Odbourává stres

 

Proč myslíte, že se v nejrůznějších filmech neustále objevuje scéna s hořícím krbem, u kterého sedí šťastná rodina nebo zamilovaný pár? Pohled do mihotajících se plamenů, zvuky tichého praskání dřeva a dotyk tepla sálajícího z krbu rozpustí všechny starosti ve filmu i ve skutečnosti.

 

Krb je zkrátka symbolem pohody a útulného domova. Ne nadarmo se začala užívat fráze rodinný krb. Ano, odhadujete správně, skutečně to souvisí s krbem. Ten je totiž ztělesněním tepla a pohody. Tedy vlastně pocitu, jenž si přejeme zažívat i s našimi nejbližšími.

3. Bytový doplněk

 

Kromě toho, že krb plní svou primární funkci – zajišťuje teplo – může Vaše bydlení posunout o kousek dál z hlediska interiérového designu, neboť je také vděčným „bytovým doplňkem“.

 

Moderní doba s sebou přináší rozmanitost – materiálovou i designovou. Pokud chcete tradiční chatový krb, můžete ho mít. V případě, že jste milovníkem umění a přáli byste si krb nejroztodivnějších podob, ani s tím nemá dvacáté první století problém. 

4. Kus divoké přírody u Vás doma 

 

Země, voda, vzduch a oheň - čtyři živly, které tvoří i ničí. Plápolající oheň Vám svou sílu ukáže na lehkosti, s jakou se dokáže vypořádat s jedním polenem. V případě, že se rozhodnete pro krb, stáváte se pánem ohně, neboť v takovém případě máte tento živel zcela pod kontrolou za zavřenými krbovými dvířky.  

5. Funkční kus nábytku 

 

Pravděpodobně si říkáte, jak se z krbu může stát nábytek, odpověď zní lehce. Krbovou vložku lze zakomponovat např. do obývací stěny, čímž dojde k vytvoření celistvé linie. Krb pak skutečně vypadá jako součást nábytku.

 

Zásoba dřeva je podmínkou pro možnost topit v krbu. Ale kam ho uložit? Úložný prostor na dřevo se může, stejně jako krb, stát součástí stěny - většinou bývá, kvůli praktičnosti, v těsné blízkosti s krbem.

 

Další možností, která se nabízí je dřevěný ,či železný koš na dřevo. Domácí "dřevník" se tím pádem může stát dokonalým interiérovým doplňkem. Navíc! Když ho pěkně vrchovatě naplníte čerstvým dřevem, provoníte dům dřevitou vůní, jež Vám připomene divokou přírodu.

Čtěte také
Komentáře
Lubosek
Nemůžu si pomoct, ale na každý z těch fotek mi něco chybí/přijde něco nečistýho. Možná s vyjímkou první a druhé (v článku, ne úvodní). Ale možná jsem po brouzdání tady http://www.flamen.cz/cz/produkty/krby/krby-teplovzdusne/ už trošku zhýčkanej :) :D