Pět tipů, které Vašemu domovu vtisknou kouzlo Vánoc

Anna Dlouha
1. Červen 2018

Přestože počasí a absence sněhu, na většině míst v Čechách, zrovna nepřipomínají blížící se vánoční svátky, kalendář ukazuje něco jiného. Právě s blížícími se svátky klidu a rodinné pohody, se již v minulých týdnech některá města a vesničky převlékly ze svých podzimních bund do zimních kabátků. Většina obcí byla vyzdobena - na náměstí došlo k rozsvícení vánočního stromečku, na lampy se pověsila vánoční dekorace, stromy při hlavních ulicích jsou ozdobeny dlouhými světelnými řetězy. Některá města se dočkala, když už ne živých, tak dřevěných betlémů.

 

Obce jsou tedy na Vánoce připraveny, ale co vy doma? Pokud ještě nemáte promyšlenou dekoraci, či jenom „vychytáváte poslední mouchy“, dnešní článek nabízející pět tipů a triků "Jak doladit vánoční domácnost" Vám s tím jistě poradí.

Nápady, zejména ty dobré, jsou vzácností a většina lidí si je střeží jako oko v hlavě. Studnicí dobrých a hlavně neotřelých nápadů jsou četné blogy, knihy a samozřejmě ověřené rady a tipy našich babiček a prababiček.

 

Tradiční dekorací jsou svíčky. Kouzlo hořící svíčky potěší člověka celoročně. Plápolající plamínek, vůně aromatických svíček a světlo, které vyzařují, dodává domácímu prostředí tu správnou atmosféru. Pokud svíčkám neholdujete, zkuste udělat vyjímku alespoň v adventním čase.

Možností, jak svíčku zakomponovat do domácího prostředí, je nesčetně mnoho. Výrobci svíček totiž vyšli vstříc požadavkům poptávajících a vytvořili svíčky a svícny různých, a někdy až roztodivných, tvarů. Když ale zůstaneme u klasických "válcových svíček", nejjednodušším, přesto na pohled krásným, způsobem využití je adventní věnec. V případě, že nechcete svíčky klást na věnec, zkuste variantu, kterou pro Vás vymyslela parta blogerů z ""FLUFFYOAKu"

 

Varianta spočívá v tom, že svíčky kladete do dřevěné "přepravky" či jiné obdélníkové, ale klidně i čtvercové či kruhové, nádoby. Použít můžete dokonce i misku pod truhlík, kterou jednoduše potáhnete tapetou či nastříkáte sněhem ve spreji. Vnitřek "misky" můžete vysypat jemným pískem, ale třeba i horskou solí. Další vyšperkovávání je už čistě na Vás.

Poněkud netradiční dekorací je vánoční stromeček vytvořený z Washi pásek. Název pásek Vám prozradí, že se nejedná o český výrobek. Češi si ho však zamilovali a dnes našel četné využití - od balení dárků, přichycení plakátů/fotografií ke stěně až po vánoční výzdobu.

 

Pásky vyrobené z rýžového papíru se dají přilepovat, odlepovat a dokonce i popisovat. Ukázkou možnosti, jak japonskou pásku využít, je vánoční stromeček umístěný na zeď. Pomocí Washi pásky vytvoříte konstrukci stromečku. Výplň už je čistě na Vás – na obrázku můžete vidět použití světelného řetězu, bambulek a zlatého kapradí.

Další vánoční vychytávkou je tento kouzelný stromeček, který se dá využít k účelům dekorativním, ale také praktickým. Na stromeček se píše za pomocí klasické tabulové křídy, případně křídové propisky.

 

Co na stromeček budete psát, je čistě na Vás. Můžete si z něho udělat pamatováček, adventní kalendář či plochu pro výtvarné vyjádření. V případě nezdaru výtvor jednoduše smažete a začnete znovu. 

Při zmínce o vhodné vánoční dekoraci Vám jistě vyvstane na mysli věnec - vánoční věnec.

 

Dekorace v podobě věnců je již velmi starou, přesto ověřenou alternativou. Ale! Není věnec jako věnec. Coby tělo věnce nám většinou poslouží polystyrénový korpus, který seženete v obchodech typu OBI, Baumax či obchůdcích zabývajících se DIY (Domácí výroba). Dalšimi možnostmi jsou stočené větvičky, silnější drátek či plastový kroužek.

 

Tělo, zejména silnějších věnců, se potahuje jutovým pytlem či jinou hrubou tkaninou, na kterou poté přilepujete ozdobné prvky do té doby, než jste se svým výtvorem spokojení. Při zdobení popusťte uzdu své fantazie a jako materiál použijte vše, co Vám přijde pod ruku (samozřejmě s rozmyslem) - od zbytků látek, oříšků, jeřabin až po vánoční ozdobičky, jmelí nebo šišky. Hotový výrobek umístěte do prostoru.

Poslední tipem, na který se dnes podíváme, je adventní kalendář trochu jinak. K uskutečnění  použijeme stuhu, která nám poslouží jako konstrukce. Coby základní "kámen" projektu by se dala použít i výše zmiňovaná washi páska, Když máte stuhu uchycenou ke zdi - pomocí lepíčků, můžete se pustit do finální části.

 

Potřebujete už jenom malé kolíčky, jež zakoupíte v každém květinářství a různobarevné papírové sáčky s potiskem. Do sáčků ukryjete překvapení, přehnete je a přikolíčkujete ke stuze. K docílení 100% efektu zalepte sáčky samolepkami opatřenými číslicemi. (To, abyste věděli, kdy otevřít ten správný sáček)