Malé, ale přesto je v něm všechno!

Anna Dlouha
16. Leden 2018

Původní dispozice bytu na Pankráci ztělesňovala naprostý chaos. Malá nevyhovující kuchyňka umístěná do chodby za vstupní dveře, sporák v koupelně a naprostá stísněnost dovedly majitele k myšlence nutnosti rekonstrukce. Bytová jednotka o velikosti 1+1 ( 31m2) se nachází na Pankráci v Praze. Architekti z dílny atelierspectrum.cz z ní udělali obyvatelný útulný prostor, jejž lze nazývat domovem.


Coby základ rekonstrukce se vytyčily dva hlavní úkoly – vytvořit plnohodnotnou koupelnu a kuchyň. Proměna těchto dvou místnosti spolu úzce souvisí. Po dispozičních úpravách se totiž do dříve koupelnových prostorů „nastěhovala“ kuchyň. Kuchyňská linka se zprava i zleva napojuje na bytové jádro. Do těla linky se zakomponovala lednice, trouba, dvouplotýnkový vařič a dřez. Nasvícení pracovní plochy zajišťují, kromě stropního lustru, světýlka zasazená do spodní části horních skříněk.

 

Kam se poděla koupelna? Prostory, jež původně sloužily jako toaleta, se rozšířily na úkor obývacího pokoje. Tímto krokem se vytvořila poměrně velká koupelna se sprchovým koutem, u kterého se použil princip spádování do odtokového žlabu.

 

Hlavní místností celého bytu je tu prostor společenský, na nějž se kladly největší požadavky z hlediska množství úložných prostor. Z toho důvodu se dvě protilehlé strany zakryly vestavěnými skříněmi. Do jedné vestavěné skříně se zabudoval gauč, který ale zároveň slouží jako manželská postel. Tento kousek chytrého nábytku je totiž vysunovací. Za zády pohovky/postele je umístěn úložný prostor pro peřiny.  Zbytek skříně slouží k úschově oděvů.

 

Monolit protilehlé stěny je narušen nikou pro televizi. Tento výřez však barevně ozvláštňuje bílo-šedo-černou kombinaci, která se praktikovala napříč celým bytem. Volba kontrastních barev není nahodilá, neboť díky svěží bílé došlo k optickému zvětšení prostor.


 

Foto: Tomáš Dittrich

Foto: Tomáš Dittrich

Foto: Tomáš Dittrich

Foto: Tomáš Dittrich

Foto: Tomáš Dittrich

Foto: Tomáš Dittrich

Foto: Tomáš Dittrich

Foto: Tomáš Dittrich