Objevte kouzlo dvojpodlažních bytů

Anna Dlouha
14. Leden 2016

Mladý manželský pár koupil dům se čtyřmi nájemními byty. Manželé se rozhodli, že si jeden z nich předělají k obrazu svému, a vytvoří si tak prostor, který budou moci s pýchou nazývat svým domovem. Na výběr měli čtyři možnosti. Vítězem se stal byt umístěný v nejnižším podlaží, jenž poskytuje přímý vstup do zahrady. Vzhledem k omezené ploše podlaží došlo k rozšíření bytu o část suterénu, kde do té doby byla garáž a sklepy. 

 

U zásahů do vlastní stavby však nezůstalo. Architektonické studio ADAM RUJBR ARCHITECTS ochotně plnilo každý z požadavků, a přidalo i něco navíc! Úprav se totiž dočkalo i přilehlé okolí. Odtěžením části zeminy přiléhající k domu, ze strany kde se nachází zahrada, došlo k prosvětlení suterénního podlaží. Přesunutím koupelny a ložnice rodičů do suterénu došlo k dokončení první etapy úprav. Druhou etapou bylo zateplení a výměna oken. 

Pohled ze zahrady a do zahrady zahřeje u srdce. Soukromý kus zeleně je uprostřed města opravdovým bohatstvím. Nemusíte se bát si lehnout do měkké trávy, projít se po zeleném "polštáři" na boso či koupat se v bazénu, aniž by Vás pozorovalo několik zvídavých párů očí. 

 

Zahrada u domu nepatří k těm, které jsou vyplněny záhonky s mrkví, bramborami a cibulí. Venkovní prostranství má sloužit k odpočinku a dětem k hraní "na babu" a "na honěnou". Klid v duši starostlivým rodičům zajistí veranda, z které malé raubíře mohou při jejich dovádění z dáli kontrolovat. Při té příležitosti si v pohodlí zahradního nábytku mohou "strážci" vychutnat lahodné napěněné cappuccino třeba s čokoládovým dortíkem?.

Původní garáž byste v místnosti, kde je dnes koupelna hledali jen velmi těžko. Dříve nevyužité prostory pro plechové miláčky se změnily v centrum hygieny a zkrášlování. Velkoformátové kachličky na zdech, skříňka pod umyvadly, ale i samotná kameninová umyvadla jsou zbarvena do "dřevitých" tónů. Koupelna na své návštěvníky působí příjemným a teplým dojmem. 

Výstup ze suterénu do přízemí umožňuje schodiště opatřené o dřevěné zábradlí, které je zakotveno do zdi. Nad schodištěm se majestátně tyčí netradiční obraz, který ozvláštňuje klasicky bílé zdi. 

Přízemní prostory nabízí kuchyň, jídelnu a obývací pokoj v jednom. Čistě bílý kuchyňský kout se zabudovanými spotřebiči disponuje velmi dobrými podmínkami pro vaření, pečení či přípravu odpolední svačinky.  Ke konzumaci připravené stravy se strávníci mohou usadit do jedné z šesti židlí za velký dřevěný stůl.  Díky dobrému osvětlení, které nabízí velký stropní lustr, může stůl posloužit také ke hraní společenských her či rodinným diskuzím. 

Z kuchyně jsme se přesunuli do jídelny a z jídelny, jsme během pár chvil v obývacím pokoji. Obývací pokoj je jedinou částí místnosti, která je vybavena kobercem. Zelený měkký koberec zahřeje studené nožky a sněhobílá sedačka ve tvaru "U" zase zajistí pohodlí.

 

V případě, že televize omrzí, police s knihami nabízejí možnost, jak příjemně strávit nějaký ten čas. Obraz zavěšený nad pohovkou je jedním z mnoha, které jsou po bytě rozvěšeny, a místnosti dodává umělecký nádech