Kultivované bydlení v souladu s krajinou v Nových Jirnách

Anna Dlouha
14. Únor 2016

Majitelé, požadující reprezentativní bydlení, které však skvěle zapadne mezi stávající okolní stavby, se obrátili na architektonické studio Csukas. Stísněný pozemek nenabízel příliš mnoho variant, kam na něm dům umístit. Z toho důvodu byla stavba situována na severní hranu pozemku. Novostavba v obci Nové Jirny se  inspirovala skandinávským stylem.


 

Vlastní „tělo“ domu je členité a přizpůsobuje se interiéru. Stavba reaguje na potřebu obytné plochy v přízemí a naopak menší v podkroví. Z přízemní části vystupují dva výběžky – prosklená jídelna a obytný prostor, jenž je otevřen do krovu. 

 

Hlavní vnitřní prostor je tvořen obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní. Tyto tří pokoje tvoří jednu velkou prosvětlenou místnost. Jídelní část umístěná do výstupku ukrývá jídelní stůl se čtyřmi židlemi. Předěl mezi jídelnou a obývací stěnou vykouzlila cihlová zeď, jež je v dolní části opatřena krbovou vložkou s trojstranným prosklením. Chytré umístění krbu nabízí, v případě zapálení ohně, možnost užívat si kouzlo a teplo ohně, z jakékoliv části prostorné místnosti. Ať se tedy majitelé dívají na televizi, vychutnávají si lahodný oběd či myjí nádobí, oheň je jejich očím dostupný z každého koutu.

Předěl mezi obývacím pokojem a jídelnou je nejen rozdělovníkem místností, ale také spojovníkem interiéru a exteriéru. Cihelné pásky, jež byly použity na jeho výzdobu, se totiž využily i při zdobení venkovní fasády, kde se nachází v kombinaci s šedými spárami a omítkou hnědé barvy. V interiéru bychom tento prvek našli např. na boční straně kuchyňské linky či na jedné ze stěn v jídelně.

 

Kuchyňské prostory jsou středobodem místnosti. Černo-bílá linka s vestavěnými spotřebiči nabízí vše, co má správná kuchyň mít – dostatek úložného prostoru a kuchyňské pomocníky (elektrospotřebiče).  Zadní část prostoru tvoří klidová zóna vlastního obytného prostoru. Obývací pokoj a prostor s posezením jsou její součástí. Tato část je od zbytku oddělena výrazným snížením úrovně podlahy a otevřením do krovu.

Při výběru světel a lamp si dal architekt Ing. Tibor Csukás velmi záležet. V osvětlení totiž vidí jednoduchý způsob, jak dokreslit moderní stylové bydlení. Lustr v obývacím pokoji je toho důkazem. Kromě toho, že zásobuje místnost světlem, slouží také jako indikátor převýšení, ke kterému mezi pokoji došlo.  Lustr by se dal také považovat za umělecké dílo, kterým bezesporu je. Černé "pásky" lustru ladí s černě natřenými trámy, s černým sofa, ale také např. s televizním stolkem.

 

Druhé patro disponuje koupelnou a pracovnou. Koupelna navazuje na černo-bílou tradici, jež je uplatňována napříč celým domem. Velká vana, sprchový kout, obdélníkové umyvadlo na černé lakované skříňce a nasvícené zrcadlo tvoří hlavní vybavení koupelny. Našli bychom tu však i řadu pomocníčků – malý koš, háčky, věšáčky a poličky.