Podkroví, které Vám napoví, co frčí!

Anna Dlouha
25. Leden 2017

Když se majitelé obrátili na architektonické studio OOOOX s žádostí o pomoc, bylo jejich obydlí v havarijním stavu. Kromě špatného stavu trpěl byt také rozsáhlými nedostatky z hlediska dispozic. Přestože bydlení z těchto důvodů neodpovídalo požadavkům majitelů, vlastníci se rozhodli upřednostnit rekonstrukci před prodejem bytu.


Dispoziční problém přišel na řadu první. K jeho vyřešení bylo zapotřebí rozsáhlých stavebních úprav. Ty zahrnovaly probourání podlahy půdy, která se nacházela nad bytem. Majitelé tyto prostory z počátku používali coby sklad. Probourání stropu však nabízelo řešení chronické absence oken. Zejména původní kuchyň a koupelna se musely dělit o jeden vikýř.

 

Vize většího počtu oken, zásobujících byt světlem a čerstvým vzduchem, hrála do karet myšlence probourat strop, a tak se také stalo. Byt po této úpravě získal obytný pokoj s kuchyní. Jeden problém vyřešen, na scéně se objevuje další – komín, který prochází středem hlavní místnosti.

Hledala se tedy možnost, která by komín využila ve prospěch bytu. Řešení se našlo v částečném zabudování do jídelního stolu. Kromě toho, že se vyřešilo dilema využití prostor, došlo také k vytvoření dělící „čáry“ mezi kuchyní a obývacím pokojem. Se začleněním do bytu a přidělením funkce bylo potřeba nehezký komín „zkrášlit.

Betonový obklad vytváří, díky otisku dřevěného šalování, dojem tmavého dřeva. Vzhledově tak navazuje na černě natřené trámy. Nábytek v místnosti byl zvolen v obdobných tónech.

V kuchyni a jídelně jsou dominantními materiály nerez a šedá fólie.  Přestože nově vytvořené okno umožňuje větrání par a pachů/vůní při vaření, byla pro jistotu kuchyňská linka vybavena také digestoří. Ne jen tak ledajakou! Kvůli tomu, že se kuchyň nachází v zešikmeném místě, sáhli architekti po digestoři zabudované do desky za skříňkami.

Velké ateliérové okno výrazně prosvětluje celý byt.  Kvůli šikmým plochám musela být většina stávajícího osvětlení nahrazena nástěnnými či stojacími svítidly. Všechny světla v místnosti pochází z dílny Charlese Eamese (Vitra). Celý interiér je laděn spíše do pánského stylu – monochromatická barevnost nerezu, šedá podlaha, dřevěný nábytek.

 

Obývací pokoj je vybaven taktéž minimalisticky - sofa, stojací lampa, televize a dva konferenčních stolky. Zajímavě užitým prvkem je tu ale knihovna. Kromě toho, že plní svůj primární úkol, tedy poskytovat úložiště knihám, slouží také coby rozdělovník chodby a obývacího pokoje. 

Ložnice a koupelna - poslední dva pokoje, které byt nabízí a my se na ně nyní podíváme.

 

Hladký černý závěs, vestavěná šatní skříň, osvětlení, postel -  vybavení ložnice potvrzuje, že v jednoduchosti je krása. Vestavná skříň sněhobílé barvy díky svému odstínu splývá s bílými zdmi. Další úložné prostory, v podobě šatních skříní, najdeme ve vstupní hale.

 

Koupelna je řešena obdobným způsobem. Dominantou této místnosti je oválná vana. V případě, že se majitelé budou chtít pouze osprchovat, mohou tak učinit v celoproskleném sprchovém koutu. Velký, zděný pult, na němž se nachází umyvadlo, je obložen černou mozaikou. Ta kontrastuje s jinak stroze dvoubarevnými povrchy.