Ubytujte své hosty s grácií

Anna Dlouha
30. Prosinec 2015

Domov, sladký domov, věta, při jejímž vyřčení většina z nás souhlasně kývá hlavou. Přesto jistě každý z nás už minimálně jednou musel opustit svůj domov - jelo se na dovolenou, na služební cestu či na návštěvu k mamince - stal se hostem. Role se však může obrátit a vy se z hosta snadno stanete hostitelem. V takovém případě byste měli být schopni návštěvníkům nabídnout minimálně to, co sami vyžadujete.  

 

Je  tedy jedno zda se jedná o návštěvu na jednu noc či na měsíc, základní požadavky nocležníků jsou téměř stejné s těmi vašimi – kvalitní spánek, pohodlí, klid, domácí přátelská atmosféra a samozřejmě něco dobrého k snědku. Kručící žaludek hosté lehce utiší nějakou připravenou laskominou. Pohodlí, kvalitní spánek a klid jim zaručí právě pokoj pro hosty.


 

Přestože se pokoj pro hosty jeví jako zdánlivě zbytečná místnost, Vaši hosté ji jistě ocení. Přináší s sebou totiž mnohé klady, které spaní na gauči v obýváku nabídnout nemůže. 

Jak bylo již výše zmíněno, spaní na gauči není tou nejideálnější variantou. Obývací pokoj je totiž určen k rodinným sešlostem a dívání se na televizi. V případě, že bude chtít jít host spát a vy se budete ještě dívat na svůj oblíbený film, můžete v hostu vyvolat pocit: „Jsem tu navíc?“.

 

Na druhé straně dochází k omezení i vašeho osobního prostoru, byť to pro své milované samozřejmě uděláte rádi. Vytvořením pokoje pro hosty můžete předejít  těmto trapas-vyvolávajícím situacím. 

Jak pokoj vybavit? Pokoj pomyslně rozdělte na dvě části – spánek a zábava. Nejdůležitějším kusem nábytku „spánkové části“, který by zde rozhodně neměl chybět, je samozřejmě postel. Dle rozměrových dispozic místnosti volíme i velikost postele. Do větších pokojů se doporučuje manželská postel, do menších rozkládací gauč.

 

Protože ale trávíme 2/3 dne mimo postel, musíme pokoj vybavit i zařízením, které ukrátí hostovy dlouhé chvíle. Druhou část pokoje tedy vybavte knihovnou, televizí, počítačem, rádiem… K uložení kufru a jeho obsahu poslouží prostorná skříň.

 

Nezapomínejte na detaily – dostatek ramínek na šaty, zrcadlo, hodiny či kalendář. Výmalba, tapety, podlahy, závěsy – vše by mělo na hosta působit svěžím a útulným dojmem. Nikdo se na návštěvě nechce cítit jako sevřený v kleštích. Jemnými přírodními barvami nic nezkazíte.

Pocit dokonalého soukromí vyvoláte u hostů zřízením vlastní koupelny. Koupelna nemusí být vybavena nijak luxusně. Stačí, když bude účelová. Otázka vlastních koupelnových prostor je však záležitostí prostornějších domů.