Kdopak by se umění v interiéru bál?

Anna Dlouha
30. Duben 2016

Co si vybavíte, když se řekne umění? Definovat umění je zcela nadlidský výkon, pojem je totiž tak široký a proměnlivý, že si s ním nedokážou poradit ani odborníci. Přestože nám definice zůstává skryta, každý si pod tímto pojmem představí něco jiného.

 

Široké masy lidí si vybaví galerii plnou obrazů, plastik a soch, jiná skupina si představí talentovaného hudebníka, dalším pak na mysli vyvstane obrázek spisovatele. Tak by se dalo pokračovat do nekonečna. My se však dneska podíváme na první skupinu – obrazy, sochy, plastiky (nejen) – kdy Vám v článku poradím, jak si do domu/bytu pustit kousek umění.

1. Rembrant není nutný

 

Opravdu jen hrstka vyvolených si může dovolit obrazy od slavných malířských geniů, jako byl např. Rembrant, Van Gogh, Picasso a jiní. Umělecké skvosty se však nachází i v nižších cenových kategoriích, a tak není důvod věšet hlavu. Milovníci přírody sáhnout po krajinkách, fanouškům obrazů s lidmi se nabízí varianta portrétu. Plátno plné šmouh, fleků a cákanců by rozhodně nemělo chybět u abstraktně založených pozorovatelů. 

 

TIP: Obdobnou službu jako obraz Vám nabídne plakátová variant. Pokud to styl místnosti vyžaduje, uchyťte ho ke zdi třeba izolepou, v jiném případě jej můžete zarámovat, zasklít či uchytit do závěsné lamely.

2. Dejte sochám šanci!
 

Když k někomu přijdete na návštěvu a bude mu v obývacím pokoji viset obraz, budete to brát jako zcela běžné, vždyť jich máte několik také doma. Co když Vás ale na chodbě přivítá plastika zlatého vejce či busta některého ze spisovatelů? Když opomeneme malé porcelánové sloníky, sochy a sošky v českých interiérech nemají přílišné rozšíření, což je velká škoda, neboť v domácnosti udělá stejnou službu jako jakýkoliv obraz.

 

Domněnka, že se zakomponováním sochy do interiéru Vám musí stát v obývacím pokoji monumentální socha Davida, je zcela mylná. Velikost sochy/plastiky je zcela na Vás a měla by se odvíjet od interiérových dispozic i Vašeho vkusu.  

 3. Tradičním svítidlům již odzvonilo

 

Volbou klasického „hříbečkového“ lustru nikdy nic nemůžete zkazit. Proč se ale spokojit s "obyčejným" lustrem, když můžete chtít víc? Zkuste to jinak! Osvětlení ve tvaru kapek vody, klasických žárovek, válce či jablka povýší lustr z tradičního osvětlení na unikátní umělecký kousek. Svou primární úlohu - zajišťovat světlo - bude plnit i ve stylovém kabátku. 

 4. Dejte bílé zdi sbohem!

 

Přestože se velmi často stává, že majitelé domácnosti zarovnávají byt podél zdí nábytkem, téměř vždy zůstane alespoň jedna zeď volná. Opusťte tradiční bílou výmalbu, sáhněte po barevných tónech a tapetách.

 

Tapety však nemusí zůstat pouze doménou zdí. Kuchyňský ostrůvek či dveře od koupelny jsou k tomu jako dělené. Pokud Vaše volba padne na nábytkovou tapetu, zkuste ji prolnout zároveň také na zeď. Vícerým použitím téhož motivu docílíte stylové jednoty.

BONUS: Umění samo o sobě!

 

Pokud patříte k talentovaným lidem, nemělo by Vám doma chybět náčiní, skrz které byste se svým talentem pochlubili světu. Kromě toho, že budete rozvíjet svůj talent, poslouží Vám tato „udělátka“ jako dekorace – aniž byste to vlastně tušili. Třeba takový malířský stojan se bude vyjímat např. v pracovně i bez pomalovaného plátna, a co teprve s ním!