Přehlídka tapet v luxusním penthousu v Praze

Anna Dlouha
12. Září 2018

V českém prostředí budete jen horko těžko hledat význam, který by byl zcela ve shodě s anglickým slůvkem penthouse. Při náhledu do slovníku zjistíme, že jedno slůvko skrývá několik významů – přístřešek, ateliérový byt, přístavek, střešní byt. Kdy právě „střešní byt“ charakterizuje tento druh architektury asi nejvíce.

 

Penthouse však není obyčejným střešním bytem – většinou se vyznačují svým luxusem, vytříbenými kusy nábytku, velkou terasou a výhledem do všech stran. Tento druh bytu se, však kvůli svému umístění a počtu metrů čtverečních, pohybuje v dražších cenových relacích. Když ale chcete bydlet v centru města a přitom mít dostatek prostoru jako v domě, penthouse je pro Vás tím pravým řešením

Při pohledu na střešní byt v Praze Vás na první pohled zaujme volba jednotlivých kousků nábytku.  Pastelově barevná křesílka, dvě „špulky“ ve funkci nočního stolku a lustr ve tvaru úlu stačí jako příklady vkusného a přesto luxusního vybavení. Přestože je obývací část vybavena střídmě, vhodná volba vybavení dokázala, i z tak velkého prostoru, vytvořit útulnou místnost. 

 

Kuchyň a obývací pokoj tvoří jednu velkou místnost. Výrazná dřevěná podlaha je částečně pokryta koberci – celošedým v kuchyni a šedým s barevným žíháním v obýváku. Volba koberce do kuchyňské části je poněkud netradiční, avšak jak můžeme vidět, oku lahodící záležitostí. Kuchyň je opět v minimalistickém stylu – jedinými kusy nábytku jsou tu: kuchyňská linka s ostrůvkem a tři barové židličky. Celý komplet je laděn do černo-bílé barvy, jež je vzhledem k dřevěné podlaze a obložení jedné stěny tou nejlepší variantou, kterou paní architektka Šustrová (designist.cz) mohla zvolit. 

 

Kuchyň je zásobena umělým světlem zabudovaným do digestoře nad ostrůvkem, do samotného ostrůvku a také do poliček nad kuchyňskou linkou. Kromě umělého světla do místnosti doslova „vtéká“ také světlo denní, a to střešními okny.

Dětské pokoje jsou pak navrženy zcela jinak. Chlapecký pokoj je laděn do námořnických barev – modrá nejrůznějších odstínů, bílá a červená. Vyvýšená postel se skluzavkou ukrývá pod vlastní postelovou částí útočiště za závěsem. Malý obyvatel tu může trucovat, radovat se s kamarády a realizovat své dětské sny. Na zdech došlo ke kombinaci bílé výmalby a proužkované tapety.

 

K využití tapet došlo také v pokoji pro slečnu. Motiv proužků zde byl nahrazen motivem „matriošek“. Do třetice všeho dobrého se na tapetu podíváme do ložnice. Zde byl volen motiv lesa. Světle hnědé kmeny stromů ladí s dřevěnými nočními stolky a chvílemi si pozorovatel připadá jako na procházce přírodou.

 

Čtvrtou a poslední tapetou, na kterou se podíváme, je ta v koupelně. Opět se zde objevuje přírodní motiv – tentokrát letecká mapa. V místnosti však rozhodně nepůsobí jako výstřední prvek, naopak.