Prosklený elegán v Malvazinkách

Anna Dlouha
10. Červenec 2017

Pro architekta je každý nově postavený dům čerstvě narozeným dítětem. Pupeční šňůra je však daleko těsnější pokud architekt navrhl dům sám sobě. Jedním takovým případem je rodinný domek v Malvazinkách, který pan architekt Martin Sladký navrhl přesně na míru sobě i své rodině.


Komfortní dvoupatrový domek nabízí, díky své výhodné poloze, výhled na hlavní město. Svažitá parcela se pro laika jeví jako problém, pro architekta jako výzva, již je nutno překlenout. Pan Martin udělal z problému výhodu – dům zasadil do svahu. Nad svahem se tak vznáší velkolepá stavba, která však díky nadstandardním proskleným plochám opticky „zhubla“.

Dvojskla činí stavbu transparentní, propojují interiér s exteriérem.  Přestože se velkolepé dřevěné plochy mohou jevit jako problém, pan Martin vše domyslel do posledního detailu. Většina prosklených ploch byla orientovaná tak, že dovnitř domu není vidět. Problém s přehříváním interiéru vyřešil přesahem stropu o více než 1,5 m, okny s fóliemi a stínícími roletami.

 

A přidal něco navíc! Do podlahy podél oken zavedl vzduchové štěrbiny, které slouží jako klimatizace. Buď do interiéru přivádí ohřátý a zvlhčený vzduch, nebo vzduch chladný.

O nádherném výhledu na Prahu jsme již mluvili, způsob, jakým si ho majitel rozhodl užít, Vám však zůstává skryt – zatím! Chvíle nerušeného klidu a pohledy na světélkující město si majitelé mohou dosyta užívat na střešní terase s nadstandardním vybavením.

 

Ostatně, která terasa se může pochlubit kuchyní, velkolepým posezením a sprchou? Zajímavým detailem je také skleněné oplocení, které ničím neruší pohled na pražské panoráma.

 

Ze střechy rovnou do interiéru.

Hlavním motivem celého interiéru byla maximální otevřenost do okolí. Pan architekt tento motiv splnil nejen nadstandardním bezrámovým zasklením, ale také např. podlahovým přesahem, který najdeme v přízemí. Dřevěná podlaha zde „jakoby“ vystupuje z interiéru, pokračuje přes terasu a volně vstupuje do zahrady.

 

Z hlediska vybavení dominuje rodinnému domku vestavěný nábytek. Kromě série tradičních vestavěných skříní se mezi vybavením dostalo také něco extra. Za zmínku stojí např. atypický botník zabudovaný do podlahy.