Vila Arwen

Anna Dlouha
17. Květen 2018

Na první pohled dům vypadá jako domeček pro panenky – barevný a hravý. Jemný zjev je však pouze jakousi zástěrkou hlavního účelu domu. Dům byl vytvořen tak, aby vydržel téměř cokoliv - např. i pád letadla. Protože pozemek leží u potoka, bylo důležité připravit se také na možnost povodní. Kouzlo pevného domu tkví v silné betonové konstrukci, která pilíři zakotvuje dům v příkrém skalnatém svahu. Betonová konstrukce má domu a jeho obyvatelům zajistit bezpečí. Náročné zemní práce patřily k nejnákladnějším položkám v rozpočtu.

 

Majitelé vilky si původně přáli malý jednoduchý dům v Praze, náhodný inzerát v novinách však nabízel velký pozemek poblíž chráněné krajinné oblasti. Přestože měl pozemek četné nevýhody – patnáctimetrové převýšení terénu, zanedbaný stav - majitelé po nabídce sáhli a parcelu koupili. Nyní přišla na řadu otázka samotné stavby. Kvůli složitosti terénu byl projekt zadán zkušenému architektovi Ing. arch. Jiřímu Stříteckému.

 

Horizontálně směřovaný dům se rozdělil do tří pater. Tvrdým oříškem, který se musel vyřešit, byla fasáda. Jednou z možností byl obklad mědí. Fasáda by však působila těžkopádně a cenově se tento typ obkladu pohybuje ve vyšších cenových relacích. Od mědi se upustilo ve prospěch omítaného polystyrenu. Na bílé fasádě, před zraky kolemjdoucích, probíhá hra žlutých, modrých a červených obdélníků a čtverců, plasticky vystupujících nebo propisujících se do oken a dveří. Dům tím získal svou veselou tvář.

Jednotlivá podlaží jsou spojena dlouhým zastřešeným schodištěm umístěným na severní fasádě domu. Přestože schodiště nikomu zatím nečiní problémy, majitelka myslela i na stáří a nechala dům vybavit prostorným výtahem - tím se zajistil bezbariérový přístup do celého domu.

Přízemí by se dalo označit za technické patro – nalezneme zde kotelnu, garáž, sklep, prádelnu a šatnu. Druhé patro je z větší části k dispozici dětem. Nalezneme tu ale také pokoj pro hosty a kulečník k ukrácení dlouhých chvil. Nejvyšší patro domu slouží k relaxování, odpočinku a pro rodinné chvilky. Obývací pokoj byl propojen s kuchyní a jídelnou. Patro dále nabízí velkou koupelnu, ložnici, saunu a venkovní bazén.

 

Venkovní bazén se nachází v levém křídle domu a je jeho dominantou. Kromě toho, že jeho střecha kopíruje tvar svahu, nadchne, pozorovatele i majitele, svou využitelností mimo sezónu či při nepřízni počasí – bazén se dá snadno zastřešit pomocí hydraulicky spouštěné konstrukce s bezrámovými izolačními skly.

V případě, že Vás dům okouzlil, nyní máte šanci stát se jeho vlastníkem – dům je na prodej a naleznete ho na stránkách www.svoboda-williams.com