Víkendový dům ve stylu Noemovy archy

Anna Dlouha
16. Prosinec 2016

Víkendové bydlení může vypadat různě, hlavně však musí splňovat požadavek pohodových prostorů, což víkendový domek navržený a zrealizovaný panem Ing. Arch. Pavlem Pokorným z architektonického studia pokornyarchitekti.sk bezesporu splňuje.


Zajímavostí, která opřádá stavbu, je její umístění.  Objekt se totiž nachází na stejném pozemku jako dům, jenž klientovi slouží jako všední bydlení. Postavení chaty na tomto pozemku však bylo podmíněno několika aspekty – klidová zóna a velká rodina. Zejména u druhého bodu dojde stavba svého uplatnění jednak jako dům pro hosty, jednak jako místo pro pořádání společenských akcí a schůzí. Dům by se dle své funkce dal tedy nazývat různě, my mu však ponecháme punc víkendového bydlení.

Základním materiálem držícím prim v exteriéru i v interiéru je bezesporu dřevo, a to borovicové. Zatímco na fasádě dochází k přirozené změně barvy dřeva, v interiéru zůstává tento přírodní materiál v nezměněné podobě.

Celý interiér působí díky dřevu velmi útulně a domácky. Objekt má dvě patra. Většinu přízemí tvoří společenská místnost, která slouží jako obývací pokoj a jídelna zároveň. Kuchyň byla umístěna do malé místnůstky oddělené od společenské haly posuvnými dveřmi.


Kolem do středu umístěných kamen se do půlkruhu stáčí sedací souprava.

Do prvního poschodí byla umístěna také vířivka. Vize relaxačního objektu tak došla svého naplnění.

Horní patro čítá dvě ložnice, které se svým zařízením řadí mezi minimalisticky vybavené místnosti. Světlík ve stropě vnáší do ložnice dostatek denního světla. Spolu s borovicovým dřevem vytváří dojem zhmotněné přírody v interiéru.

Autor fotografií: Dano Veselský