Ozdobte si stromeček doma dělanou dekorací

Anna Dlouha
20. Prosinec 2015

Čas, kdy se vánoční stromeček snese z půdy, přinese ze sklepa, vyndá ze skříně či koupí na trhu, je už tady. Stromeček je sice krásný, zejména ten živý, avšak vánoční tradice spočívá v tom, že stromeček ozdobíme – kouličkami, hvězdičkami, ptáčky, andělíčky, světýlky a dlouhými řetězy.

 

Jistě si každý z Vás pamatuje na dobu, kdy vyráběl řetězy z poslepovaných pestrobarevných koleček, andělíčky z papíru či zvířátka z kaštanů. Ručně dělaná vánoční dekorace vždy působí kouzelně. Když se na ni podíváme, často se nám vybaví krásné a někdy i úsměvné chvíle, které jsme při její výrobě prožili. 


V případě, že Vám v mysli naskočilo pásmo nostalgických myšlenek, pojďte se s námi podívat na ručně dělanou dekoraci, která se na Vašem vánočním stromečku bude, mezi ostatními ozdobami, vyjímat.

První variantou, o kterou se doma můžete pokusit, je „brčková ozdoba“. Jedná se o poněkud složitější kousek, avšak hravé ruce si s tím jistě poradí. Název Vám tedy napověděl, že hlavní věcí, kterou budete potřebovat je brčko. Při výběru brček mějte na paměti, že jakou barvu zvolíte, taková bude ozdoba. Zkuste tedy sáhnout po opravdu strakatých a pestrobarevných slámkách, aby ozdůbky vypadaly k světu a na zeleném stromečku nezanikly. Žlutou, červenou, zlatou či stříbrnou nic nezkazíte!

 

Co budeme potřebovat dále? Drátek, nůžky a barevné provázky (případně stuhu). Nyní se pusťte do díla. Nastříhejte slámky na přibližně stejně velké části. Po rozstříhání brček se pustíte do navlékání. Vždy navlečete jeden díl, drátek mírně zahnete a navlečete další – vlastně vytváříte trojúhelníky.

 

Když máte jeden, pokračujete v dalším – cílové číslo je osm. Upozornění! Všech osm trojúhelníku se musí nacházet na jednom a tom samém drátku – nerozstřihávejte je tedy od sebe.

Druhá možnost je o něco jednodušší. K výrobě Vám postačí několik pruhů papíru a provázek (případně patentek). Začnete tím, že si nastříháte pruhy z papírů. Rozměry jsou čistě na Vás. Pokud zvolíte větší šířku a délku, docílíte bambulky větších rozměrů. Hotové pruhy proděravíme na obou koncích.

 

K tomu, aby se jednotlivé pruhy nerozdělily, může sloužit patentek, kterým pruhy spojíte dohromady. Stejnou službu může udělat i obyčejný provázek – provléknete dírkou a zauzlíkujete. Obdobný proces následuje s horní částí, kdy pruhy opět spojíte a zavážete či sepnete patentem. Voala, ozdoba je na světě!

 Třetí dekorace je právě jednou z těch nostalgických a zvládne ji opravdu každý. Vezměte si provázek či stuhu a barevné papíry. Z papírů vystříháte kolečka, případně hvězdičky, srdíčka, komety, perníčky – zkrátka dle chuti a nápaditosti.

 

Tvary je možné i kombinovat. Kolečka vystřihujte dvakrát nebo čtyřikrát (pokud chcete docílit plasticity), budete je totiž lepit proti sobě na provázek. Tato jednoduchá, přesto vkusná dekorace je hotová za pět minut.

Poslední dekorací jsou vánoční kouličky zdobená washi páskami. Z dnes představených výrobků se jedná o nejsložitější a nejpracnější kousek. Na výrobu budete potřebovat washi pásky, řezák, pravítko, průhledné kouličky a notnou dávku trpělivosti.

 

Prvním a nejdůležitějším krokem je nařezání washi pásek na „nudličky“. V případě, že se Vám tento krok povede, máte téměř vyhráno, neboť poté stačí jen polepit kouličky. Pracovní postup nemá mnoho kroků, ale uskutečnění Vám zabere nějakou tu chvíli. Výsledek však stojí za to! :)