Hřejivé bydlení v Londýně

Anna Dlouha
9. Prosinec 2018

 

Exotika, a cokoliv s ní mající něco společného, vždy láká lidskou pozornost. Přestože si většina z nás představí pod pojmem exotika ostrovní ráj s palmami a šumícím mořem, definice praví, že exotické je vše, co je pro nás neobvyklé, a proto nápadité. My se nyní na jedno takové exotické bydlení pojedeme podívat na ostrovy – Britské ostrovy.

 

V západní části Londýna se nachází čtvrť jménem Notting  Hill, v níž se každoročně koná vyhlášený karneval. Kromě zábavného průvodu se čtvrť může pyšnit několika desítkami spokojených rodin, které zde našly svůj domov. Jedněmi z oněch šťastných jsou také obyvatele bytu, do kterého nyní nahlédneme. Rekonstrukce bytu připadla architektonickému studiu archivisual.cz Přestože se jednalo o rekonstrukci celého bytu, touha majitelů po zachování soukromí nám odkryla pouze jednu místnost – ta však stojí za to.

Místnost je situována do „výklenků“ viktoriánského domu. Tři arkýřová okna kopírující tvar výklenku vpouští do místnosti dostatek světla, které se díky rovnoměrnému tvaru místnosti rozprchne skutečně do každého koutu. Volba barev i doplňků vykouzlila mezi čtyřmi stěnami útulný prostor.

 

Každý z doplňků zastupuje roli jednoho dílku ve skládačce, kdy v prostoru jako takovém, spolu vytváří nádherný obrazec. Považuji za důležité upozornit na několik z nich -

 

  • Kobereček před krbem
  • Malba
  • Podnožka
  • Vázy
  • Lustr

 

Nejvýraznějším prvkem interiérové skládačky je tu krb. Oheň byste si v něm dnes rozdělali jen velmi obtížně, krbová vložka byla totiž vyňala a vnitřek byl zrenovován do podoby, kterou vidíte na fotografiích. Dřevo a plameny nahradily vázy s květinami. 

Malý prostor v sobě ukrývá dva kouty, jež plní úlohu jindy samostatných místností. Jídelna situovaná do výklenku je vybavena minimalisticky a střídmě. Kulatý stůl se zajímavě propletenou kovovou nohou a dvě židle zajišťují snídaně, obědy i večeře v prostoru zaplaveném sluncem. Druhý kout najdeme na levé straně krbu. Spodní část vestavěné police slouží totiž jako domácí pracovna.