Něžné bydlení v hlavním městě

Anna Dlouha
8. Květen 2017

Představte si, že jste na chvíli architekti, když vám někdo řekne, že mám rád dřevo, co Vás napadne? Ano, máte pravdu! Zakomponujete dřevo do interiéru v takové míře, abyste uspokojily požadavky majitele a přitom zachovali vkusný a útulný interiér. Velkými milovníky dřeva jsou také majitelé pražského bytu. Na jejich přání paní architektka Ivana Dombková navrhla interiér se světlým dřevem v hlavní roli. O kroku vedle nemůže být řeč. Dřevo interiéru doslova sluší!


 

Stěžejní místnosti bytu je tzv. společenská místnost. Ta propojuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyň. Kuchyňská sestava byla vyrobena na míru z dýhy běleného dubu. Sestava se může pyšnit dostatkem pracovních a úložných prostor. Přestože je většina kuchyňské linky zhotovena ze dřeva, pracovní deska z žuly materiálový monolit ozvláštňuje.

 

Ze sériové výroby nepochází ani kuchyňské židle u jídelního stolu. Celá místnost působí díky materiálové převaze dřeva „živým“ dojmem, a kuchyň tak opět potvrdila, že je právoplatnou nositelkou titulu „srdce domácnosti“. Jídelní stůl funguje jako předěl mezi kuchyní a obývacím pokojem. Dominantním prvkem obýváku je pravé lícové zdivo, které kontrastuje s jemným tónem dřeva.

 

Kromě prostorné kuchyně se byt o velikosti 4+KK může pochlubit také třemi ložnicemi – dvě studentské, jedna manželská. Všechny ložnice byly postaveny na konceptu kombinace dřeva a jemných barev  (krémová, světle fialová). Zatímco ložnice byla vybavena ryze pro odpočinkové účely, v obou studentských pokojích se počítalo s nutností pracovní plochy. Obě místnosti se tedy vybavily malým soukromým pracovním koutem. V bytě se však zřídila i samostatná pracovna, do níž se vstupuje z hlavní chodby.

 

K velkolepému bydlení o rozloze 160m2 patří také nadstandardně vybavená koupelna. Do rozlehlé koupelny se vešel sprchový kout, vana, toaleta, bidet a dvě umyvadla. Záležitostí, která z koupelny dělá skutečné domácí wellness centrum, je zabudovaná televize. Protože je celá domácnost prostoupena dřevem, nebyla koupelna z tohoto konceptu vynechána. Dřevo se zde objevuje ve speciálně ošetřené podobě.