Slamák pod hvězdnou oblohou

Anna Dlouha
27. Prosinec 2017

Jít spát do postele? A není to už nuda? Co to zkusit trochu jinak, stylověji? Neobvyklým místem, kde můžete složit hlavu, je kouzelný domeček ze slámy. Slamáček stojí přímo pod Sněžkou v blízkosti Boudy v Obřím dole, tedy v srdci Krkonoš, a spaní v něm se Vám stane zážitkem na celý život


Slamáček v sobě pojí pohodlí s kusem romantiky, přírodu s historií. Tradiční seno se v tomto případě nahradilo slámou, neboť se může pyšnit výbornými vlastnostmi, jako je např. tepelná izolace, snadná dostupnost, neabsorbuje vlhkost.

 

Dominantou netradičního domečku je velká slaměná postel. Přestože už spaní na slámě je samo o sobě netradiční a vzrušující, opatřila se slaměná stavba částečně průhlednou střechou. Nocležníci si tak mohou užívat pohledu na hvězdnou oblohu přímo z postele, čímž se idea romantické stavby ještě umocňuje. Postelí a hvězdnou oblohou to ale nekončí. Domeček dále nabízí malé posezení a několik praktických doplňků. Jedním takovým je malovaná dřevěná truhla, která slouží k úschově oděvů i osobních věcí.

 

Z čeho je vyroben? Celý domek byl postaven za tři dny. Na jeho výrobu se většinově používaly přírodní materiály z blízkého okolí. Balíky slámy jsou z farmy v Mladých Bukách, pruty na spojení balíků byly nařezány z náletových dřevin z okolí vlastní stavby. Na podlahu se použily staré palety.

 

Jediným moderním kompromisem, jenž nepochází z matičky přírody, jsou vruty použité na spojení a plexisklo, které najdeme na průhledné střeše. Kromě toho, že takto zhotovená střecha poskytuje pohled, jejž by záviděli i bozi, zajišťuje také stabilitu celé konstrukce. Kvůli výrobnímu materiálu není slamáček vhodný pro alergiky.