Soukromá šatna pro něho a pro ni

Anna Dlouha
25. Září 2017

První, co uděláme, když vstoupíme do domu, bytu či jiné zástavby je to, že se zujeme a odložíme si naše svršky. Botníky či věšáky na kabáty se nacházejí téměř v každé domácnosti. Zkuste si ale představit, že se tento rituál přemístí z hlavní chodby do soukromé místnosti.

 

Protože zhruba polovina všech věci, jichž jsme vlastníkem, jsou oděvy, měli bychom si dobře promyslet, jak a kam je uložíme. Tradičním způsobem ukládání jsou šatní skříně. Když ale pomyslíme na to, že každý člen v rodině potřebuje minimálně jednu šatní skříň, dostaneme se k tomu, že jsou skříně rozmístěné napříč celým bytem – od obývacího pokoje až po ložnici. Co takhle zkusit něco nového, úspornějšího a praktičtějšího?


Vedle šatních skříní, může, coby úložný prostor, posloužit vytvořená šatna, a to daleko efektivněji. Šatna je ale stále vnímána jako prvek luxusu. Z toho důvodu se v České republice jedná spíše o raritu, což je vzhledem k optimálním vlastnostem, které šatna nabízí, velká škoda. My se nyní podíváme na dvě možnosti, jak taková šatna může vypadat – jednu mužskou a jednu ženskou. Na své si tedy přijde každý!

Již na první pohled si můžeme všimnout, že dámská šatna je, oproti té panské, větší. Na druhou stranu se asi není čemu divit, neboť tam, kde má muž jedinou možnost (oblek), jich má žena desítky (šaty, sukně, halenka, kostýmek). Z toho důvodu zkrátka ženy potřebují více prostoru. Šatna by měla disponovat dostatkem světla, příjemnou teplotou a možností vyvětrat (proti zatuchlosti).

Obě šatny byly zařízeny velmi prakticky, přesto elegantně. Pánská šatna byla vybavena vestavným šatním systémem, který obsahuje jak police, tak i tyče s ramínky na zavěšení mačkavých oděvů – zejména obleků a košil. Přestože je vestavný systém dominujícím kusem nábytku, v pokoji nechybí ani komody, šuplíky a úložné koše. S hodnocením a úpravou našeho zjevu a „outfitu“ nám pomůže zrcadlo.

V dámské šatně byl kladen větší důraz na detaily. Kombinace nikdy nestárnoucí černé a jemné vanilkové vykouzlila ideální prostředí pro „chvilky parádění“. Stejně jako mužská šatna, byla i ta dámská vybavená vestavnou skříní sahající až ke stropu, čímž dochází ke 100 % využití prostor. Komoda uprostřed místnosti poskytuje dostatek úložných prostor pro doplňky. Luxusním detailem, který šatnu povznáší do vyšší kategorie, je ozdobné kování navozující pocit luxusu.

Přestože jsme si nyní ukázali dvě šatny, která byly situovány do volných místností, šatnu si můžete zbudovat i v bytě. Lidé si sice myslí, že šatnu lze zbudovat pouze v případě, že máme k dispozici celou místnost, to je ale veliký omyl. Pokud nevlastníte veliký dům, můžete šatnu vytvořit tak, že přepažíte zbytečně velkou chodbu nebo přetvoříte komoru. Volba a následná realizace šatny je čistě na Vás.