Viktoriánský elegán prošel rozsáhlou rekonstrukcí, 106 let byste mu hádali jen stěží!

Anna Dlouha
11. Duben 2018

Doba královny Viktorie je již dávno ta tam, ale architektura pro ni typická se stále těší velké oblibě. Zatímco exteriér zachovává svou stařičkou tvář, interiér se velmi často pyšní tím nejmodernějším vybavením.

 

Žádnou výjimkou nejsou ale ani domy, které se mohou pochlubit interiérem, jenž se nese v duchu venkovského a rustikálního stylu. Dům, do něhož dnes nahlédneme, disponuje vším výše zmíněným. Ruku v ruce s moderními kousky, v objetí venkova a políbena rustikou se viktoriánská vilka těší obdivným pohledům.

Rodinná vilka vyrostla na západním pobřeží Austrálie přesně před 106 lety. Tolik byste ji ale hádali jen stěží, po zdařilé rekonstrukci totiž dům vypadá jako novostavba.  Exteriér se nese v duchu starých časů, interiér zase hraje do karet moderním kouskům, nejen. 

Co se skrývá uvnitř?

 

Interiér domu je jakýmsi stylovým lektvarem. Napříč stavbou se nese duch rustiky, venkova a moderny. Styly však nefungují samy za sebe, ale navzájem se propojují, dokreslují a zvýrazňují, čímž dochází k vytvoření interiérové harmonie.

 

Dřevěná podlaha funguje jako jednotící prvek celého domu, výjimkou jsou koupelnové prostory, v nichž se dala přednost dlažbě (z ryze praktického hlediska).

 

a nyní k netradičnímu...

Netradiční je již samo pokračování venkovní terasy. Zpravidla se do těchto vstupních prostor umísťuje společenská místnost. Architekt do této části zrealizoval na přání majitelů ložnici. Teprve při průchodu chodbou se dostaneme do společenské místnosti. Ta v sobě pojí kuchyň, jídelnu a obývací pokoj.

 Tajemná komnata v Austrálii

 

Společenská místnost však ukrývá také tajnou komůrku. Prostory vlastní kuchyně se pyšní uhlazeným a útulným vzhledem, kde je ale pracovní plocha? Malá kuchyňská linka slouží pouze coby přípravna menších pokrmů. Na přípravu velkých jídel a rozsáhlých menu je tu právě ona komůrka disponující rozsáhlou pracovní plochou a širokou škálou elektrických spotřebičů, které můžeme potřebovat k vaření. Do komůrky se vsadila i velká skříň na veškeré nádobí.

 

Další tajemnou komnatu místnost neukrývá, může se ale pochlubit rustikálním nábytkem a doplňky. Za povšimnutí stojí masivní jídelní souprava oděná do „oprýskaného“ hávu.

Při navrhování domu se myslelo i na společenskou místnost. Rodina se zde může sejít a popovídat o dobrém i zlém. Naprosté pohodlí jim u toho zaručí dvě kožená křesílka s podnožkou.