Kus lesa v kuchyni, obilný lán v ložnici

Anna Dlouha
17. Leden 2017

Čerstvě zakoupený byt + majitelé žádající o pomoc = situace v Hodkovičkách. Architektonické studio Martina-design.cz, na které se majitelé obrátili, mělo již od počátku volné ruce a mohli kompletně navrhnout vnitřní uspořádání bytu včetně nábytku a doplňků. 


 

V první řadě směřovala pozornost architektů směrem k rozčlenění prostor, místností a obecně "věcí" do dvou skupin - na záležitosti, které se mohou zachovat a naopak ty, které by se měly změnit. První potíž, která byla odstraněna, se týkala vývodu vzduchu pro digestoř. Jindy běžné umístění v kuchyni, v tomto případě ústilo nad vchodem do obývacího prostoru. Bytový nedostatek se podařilo vyřešit za pomocí SDK výstavby, jež byla vedená nad dveřmi. Tím došlo ke stanovení maximální výšky horních skříněk v kuchyni. 

 

Coby velké plus byla již od počátku vnímána velká komora v kuchyni. Spíž, kromě dostatku prostorů, poskytuje také lepší klima pro dlouhodobější uskladňování prostor. Protože se v kuchyni, v podobě komory, „lednice“ již nacházela, byla klasická lednice umístěna mimo kuchyň. Nepotřebou lednice v kuchyni došlo k zachování celistvosti linií horních a spodních skříněk. Celkový ráz kuchyně je dokreslen za pomocí rovného ostrůvku, jež plní dvě funkce – přípravna pokrmů a bar.

Na dvířka kuchyňské linky a „pomocný“ ostrůvek byla použita fólie ve vysokém lesku. Pracovní deska zůstala, stejně jako zbylý navazující nábytek, záměrně laděna do ořechového dekoru. Výběr této barvy měl vytvořit soulad nábytku a stávajících oken v ořechovém odstínu.

 

Barevně docházelo ke kombinaci klidných, přírodních a světlých tónů. Příroda se do bytu otiskla nejen barvami. Pomocníkem v dokreslení této atmosféry byly také fotografie, jichž je autorem sám vlastník bytu.

 

Své fotografie nechal zakomponovat téměř do každé místnosti. Z toho důvodu najdeme  mezi horními a spodními skříňkami zasklenou fotografii lesa, v obývacím pokoji se díky snímkům dostaneme do lipových hájů. Ložnice nás pak přenese na obilné pole

Čerstvě zakoupený byt však patřil, se svým stavem a vybavením, k těm lepším. Dokončená podlaha, moderní koupelna a toaleta nepotřebovaly zásahu.

 

Chodba, koupelna, toaleta a ložnice byla vybavena nábytkem celkově zhotoveným z lamina. Za povšimnutí jistě stojí úchyty na ložnicové skříni, neboť ty jsou vyrobeny z masivního dřeva a poté namořeny – opět do ořechu.  Plocha za postelí je tvořena originálním způsobem – rámy polepené tapetou vyvolávají dojem skutečného obrazu.