Starý zděný domek získal po rekonstrukci vzhled skandinávské dřevostavby

Anna Dlouha
2. Srpen 2017

Sever, jih, východ, západ – kam dnes pojedeme na výlet? Za architekturou se rozjedeme na severovýchod, kde se kousek od Prahy v obci Předměřice nachází kouzelná stavba oděná do dřevěného trikotu.

 

Volba dřeva začleňuje dům citlivě do okolní přírody. Přestože domek vypadá jako novostavba, stál, alespoň jeho část, na pozemku již dávno předtím. Protože původní objekt nebyl z důvodu špatného stavu určen k obývání, obrátil se investor na zkušené architekty Václava Zahradníčka a Michala Kotlase,  aby z chátrající budovy, vykouzlily svým architektonickým umem domácnost jedna báseň. 

Nad původním starým zděným dvoupodlažním domem se sedlovou střechou byl vynesen ortel po průzkumu stávajících konstrukcí. Architekti se s panem majitelem domluvili na demolici horního patra a střechy. Z domu tak zůstalo zachováno spodní patro. Ale i to se dočkalo několika stavebních úprav. Stavební úpravy byly prováděny natolik citlivě, že původní sokl a nový dům působí jako jeden celek. O sjednocení celků se zasloužily modřínové laťky, jimiž se fasáda obložila.

 

Citlivě navržená stavba disponuje také velkolepou krytou terasou. Terasa kopíruje délku celého domu a je jakýmsi volným pokračováním obytného prostoru. Zasazením terasy do vlastní stavby došlo k zmenšení vnitřních prostorů, což ale vzhledem k dvěma patrům a několika desítkám metrů čtverečních jistě nikomu nevadí. Kromě toho, že dům nabízí terasu, může se pochlubit také malou verandičkou, která je umístěná do zadní části domu.

Dřevo venku, dřevo uvnitř - také interiér navlékl dřevěný dres.