Dvoupatrové dětské pokoje anebo když 1 patro nestačí!

Anna Dlouha
29. Září 2018

Dětský pokoj je v očích jeho malých obyvatelů světem, který se během chvíle může změnit, do jakékoliv podoby si budou přát. Stačí pouze zapojit svou fantazii a matrace se raz dva změní v útes, podlaha v žhavou lávu, tajemné stíny ve strašáka a prostěradlo ve stan. Přestože oči dospělých přestaly tyto dětské světy „vidět“, stále o nich ví. Koneckonců každý z nás byl přece malý. Z toho důvodu si rodiče přejí, vybudovat svým ratolestem místo, kde si budou bezstarostně užívat svá dětská léta.

 

Každý někdy slyšel o dvoupatrovém autobuse, dvoupatrovém domě či dvoupatrovém obchodním domě, a co takhle dětský pokoj mající dvě patra? Přestože je to netradiční, architektura jedna dvacátého století nabízí i tuto možnost.  My se na ni nyní pojedeme podívat do „Safari“ a „Myšího domečku“.

Myší domeček

 

.. je první variantou, z dílny Littledesign.cz, jak by takový dvoupatrový pokoj mohl vypadat.  Realizace pokoje pro tříletou Sofinku hrála do karet volbě myší tématiky. Pokoj je výškově rozdělen do dvou prostorů. Protože je Sofinka ještě malá, byla do dolních prostorů zabudována spací část. V případě nočních můr mohou rodiče malou slečnu ukonejšit, a dodat jí tak pocit bezpečí.  

 

Každý dětský pokoj potřebuje dostatek úložných prostorů - zejména na hračky a hry - a ani tento není výjimkou. Vestavná skříň u dveří uschová plyšové kamarády i oblečení. Prostor pod oknem byl vyplněn stolkem a židličkami.

Vrchní patro je pak centrem zábavy a lumpáren. Najdeme zde měkký koberec, který ochrání kolena od ošklivých spálenin, barevné polštářky jsou jako dělané na polštářovou bitvu či chvíle odpočinku. Během dětského radování si rodiče mohou udělat chvíli pro sebe, aniž by se strachovali o zdraví svých ratolestí.  O bezpečnost se jim postará síť, kolem horního poschodí a schodiště.

Navíc! Z vrchního patra lze jedna dvě vytvořit loutkové divadlo. Jak? Zatažením bílého závěsu v horním poschodí, rozsvícením stojací lampy a schováním kohosi za závěs dojde k vytvoření zábavy nejen na jeden večer.

„Safari“ pokojíček

 

.. je druhou variantou, jež pochází ze stejné architektonické dílny jako pokoj pro malou Sofinku. První pokoj byl věnován holčičce, realizace druhého upravila pokoj s ohledem na dva rostoucí brášky.  Celá místnost je laděná do safari stylu – najdeme zde krokodýly, hady i „malou domácí džungli“. Pokoj byl rozčleněn obdobným stylem jako u první realizace. Dolní patro je věnováno spánkové části. Rodičům stačí otevřít dveře a ihned zjistí, zda jejich ratolesti něco schází.

Ke vstupním dveřím byla umístěna vestavná skříň. Prostor pod oknem vyplňuje “chytrý“ stůl, který roste spolu s dětmi, neboť ho lze nastavit dle potřeb malých žáčků. Vrchní patro pak opět slouží jako centrum zábavy. Čtvercový útvar uprostřed patra slouží jako stůl, ale také jako úložný prostor autům, vláčkům a stavebnicím. O bezpečnost dětí bylo postaráno opětovným použitím sítí.