Mít dvě tváře není špatné, opavský dům je toho důkazem!

Anna Dlouha
8. Srpen 2017

Z části zděný, z části dřevěný, takový je opavský domek, jejž navrhl pan architekt Jan Zelinka ve spolupráci s panem architektem Tomášem Binderem z architektonického studia atelier38.cz. Rafinovaný návrh dal vzniknout domu se dvěma tvářemi. Směrem do ulice se usmívá dřevěná tvář se zděnou čepičkou nahoře. Směrem do zahrady se to ale mění, tváře získává zděný charakter. 

 

Do těsné blízkosti domu byly zasazeny dvě pergoly – jedna pro auta, druhá pro domácí. Přední stříška slouží jako ochrana pro pojízdné miláčky, zadní dostala za úkol plnit relaxační funkci. S plněním jejího poslání jí výraznou měrou napomáhá vířivka zasazené do podlahy, venkovní krb, komfortní posezení a výhled do zelené zahrady.  

Zděná část ukrývá ve svých útrobách ložnice, dřevěná poskytuje zázemí pro společenské místnosti. Objemy však v rámci pozemku pracují jako jeden celek, což je na interiéru víc než patrné. 

Díky vybavení funguje terasa jako prodloužená část vlastního bydlení.  Dobrý oběd si majitelé mohou vychutnat zrovna tak vně budovy, jako uvnitř. Přechod z interiéru do zahrady umožňuje posuvný okenní systém.

 

Zajímavě užitým prvkem je šedá dlažba, která z terasy volně vtéká do interiéru. Ve společenské místnosti funguje jako cestička, která nás postupně provede obývacím pokojem, jídelnou, až nakonec vyústí do kuchyně, kde se stává dominantní podlahovou krytinou. 

Díky vybavení funguje terasa jako prodloužená část vlastního bydlení.  Dobrý oběd si majitelé mohou vychutnat zrovna tak vně budovy, jako uvnitř. Přechod z interiéru do zahrady umožňuje posuvný okenní systém.

 

Zajímavě užitým prvkem je šedá dlažba, která z terasy volně vtéká do interiéru. Ve společenské místnosti funguje jako cestička, která nás postupně provede obývacím pokojem, jídelnou, až nakonec vyústí do kuchyně, kde se stává dominantní podlahovou krytinou. 

Dalším spojovníkem všech tří zón je středová zeď obložená kamenem. Kámen ve spojení s obnaženými trámy vyvolává efekt venkovského sídla. 

 

Celý prostor byl laděn do jemných přírodních tónů, z interiérových stylů zvítězil minimalismus. 

Druhému patru dominují soukromé prostory - ložnice, šatna, sociální zařízení.