Nadstandardní bydlení vytvořené na 37 m2

Anna Dlouha
25. Leden 2018

Kdo si myslí, že jsou metry čtvereční nějakým omezením, toho dnešní článek vyvede z omylu. Byt v pražském Braníku o celkové plošné dispozici 37 m2  Vás o tom přesvědčí hned několikrát. I nadstandardní požadavky lze totiž splnit, když máte dobrý plán. Díky nápaditému řešení, s kterým přišli tvůrci z architektonického studia atelierspectrum.cz se do bytové jednotky o velikosti 2+1 vešlo dokonce i piáno, manželská postel a jídelní souprava.

 

Zajímavá Vás, jak toho architekti docílili? Vše se dočtete v dnešním článku.


Byt prošel celkovou rekonstrukci, dispozic se však renovace nedotkla.  Hlavním faktorem, který hrál do karet ponechání původních dispozic, byly finance, druhým, neméně důležitým, spokojenost majitelů se stávajícím rozložením místností. Problém, který majitelé vytyčili a architekti ho měli odstranit, tkvěl v nedostatku úložných prostor a malé ložnici.

 

Z důvodu úzké ložnice, nebylo možné, aby se manželská postel stala přístupnou z obou stran. Řešení se však našlo. Situace se malinko zkomplikovala ve chvíli, kdy majitelé přišli s požadavkem zakomponování piana do již tak malého prostoru. I s tím si ale architekti poradili. Základem ložnice se stalo výsuvné podio, v jehož útrobách se ukrývá manželská postel – stačí jenom vysunout. Na vrchní část podia se pak postavilo piano. Nápadité řešení, nemyslíte?

 

Obdobně velkolepou proměnou prošla také kuchyň, na kterou se v bytě vyhranily skutečně minimální prostory. Nová kuchyň kopíruje tvar písmene „L“. Aby nedošlo k zmenšení již tak malého prostoru, byl vstup do místnosti vyřešen pouhým otvorem, dveře by zbytečně zabíraly cenné centimetry.  Do těla kuchyňské linky se zabudovaly vestavěné spotřebiče. Najdeme zde troubu kombinovanou s mikrovlnkou, lednici a myčku. Linka zaplnila veškeré možné prostory v místnosti. Jídelní set se tedy přestěhoval o kousek dál, přesněji za roh do obývacího pokoje. Stravovací prostory se tu vyřešily sklopným stolkem a skládacími židlemi.

 

Skromná jídelna je počátkem obývacího pokoje. Z důvodu potřeby velkého množství úložných prostor je celá jedna stěna místnosti zakryta vestavnou skříní. Na protější stranu se umístila sedací souprava a pracovní kout. Milovníci knih a pohodlí by si na své přišli v pohodlném ušáku s podnožkou. Fanoušci „homemade“ nábytku pak jistě ocení konferenční stolek vyrobený z palet.