Použitím skleněného dřeva docílili spojení tradičního s moderním

Anna Dlouha
26. Duben 2018

Práce architekta a designéra je založena na jasném ano a ne. Paní architektka Markéta Šafferová (safferova.cz) dostala taktéž od svého klienta seznam toho, co by se v interiéru rekreačního objektu rozhodně mělo objevit a změnit -

 

  • Obývací pokoj transformovaný na reprezentativní místnost
  • Soukromý prostor v druhém poschodí (kamna, kuchyňský kout)
  • Dokončit vybavení interiéru, navrhnout nábytek, vyladit barvy a materiály

 

Jediný zádrhel, který mírně odsunul výše zmíněná na druhou kolej, představovala velikost obdélníkové místnosti. Prostor bylo nutné vhodně rozčlenit a vytvořit tak útulnější zázemí. Nebylo to však ni, s čím by si šikovné zednické ruce neporadily.

I po vytvoření rozčleněného prostoru, zůstaly jednotlivé místnosti velkolepé.

Dominantou obývacího pokoje je bezesporu skleněná stěna o velikosti 2,6 x 1,7 m. Po domluvě s majitelem bylo sklo digitální metodou opatřeno motivem vyskládaného dříví. Volba motivu připomíná účel objektu - rekreace - a jeho historii.

Dřevo nezůstalo pouze na skle, v interiéru se použilo také jako podlahová krytina a výrobní materiál některých kousků nábytku - dýhové skříňky se skleněnými horními deskami, rohová knihovna či televizní stěna v druhém patře.

Svou pozornost věnovala paní architekta také oknům, které jsou v prostoru umístěny v těsné blízkosti. Nechtěným pohledům zabránila paní Šafferová vhodnou volbou závěsů a záclon se vzorem horizontálních pruhů.

Ve druhém podlaží funguje obklad z kamenných pásků jako rozdělovník prostoru. Kámen najdeme na stěně za komínem i na zdi mezi obývacím pokojem a jídelnou. 

Ani studentský pokoj nebyl ochuzen o dřevěné objetí. Do hnědých tónů se kromě podlahové krytiny volila i dekorace - oválové závěsy, chlupatý koberec u postele či povlečení.