Ekodům inspirovaný krutým severem i divokou přírodou

Anna Dlouha
18. Květen 2018

Přestože jsou domy s dřevěným opláštěním doménou severských zemí, česká architektura tento dřevěný trend leckde a leckdy přejímá. Není se také čemu divit, dřevo jako materiál pocházející z matičky přírody působí blahodárnými účinky na naši psychiku. Navíc zajistí vzhled kouzelné stavby, případně útulného interiéru.


Inspirovat dřevem se nechali také tvůrci z architektonického studia prodesi.cz. Při vytváření návrhu i jeho následné realizaci vpustili architekti tento materiál do celé stavby. Objekt má z toho důvodu jak dřevěný plášť, tak i útroby.

Krásná parcela s bujným borovicovým porostem ovlivnila koncept stavby. Přestože by se stromy daly jednoduše vykácet, a mít tak k dispozici celý pozemek, zůstala většina z nich na svém místě. Zachován byl dokonce i strom, který překážel nově budované terase. Architekti přišli s rafinovaným řešením a strom nechali "prorůstat" terasou. 

Nově vznikající stavba dostala do vínku úděl ateliéru. Od funkce se odvíjely i dispozice a vybavení. Přestože je interiér vybaven minimalisticky, každý ze zvolených kousků byl vybírán s maximální pečlivostí. Volba velkoformátového bezrámového zasklení podtrhává jemný ráz interiéru. 

Vnitřní prostor byl rozdělen do dvou výškových sfér. Protože je mezi nimi pouze minimální předěl v podobě dřevěného zábradlíčka, vznikl interiér bez hranic. 

 

Většina interiérových prvků byla vyrobena ze stejného materiálu, z kterého je postavena nosná konstrukce domu - smrkový masiv. V interiéru se však dřevo objevilo v zesvětlené podobě (bělený nátěr).

Zatímco spodní prostor funguje jako společenská místnost, balkónek zůstává klientovým tvůrčím útočištěm. 

Patro bylo vybaveno ještě střídměji, nabízí však nádherný výhled do okolí.