Dejte mozaice zelenou

Anna Dlouha
20. Duben 2016

Kouzlu malých kostiček složených do nejroztodivnějších tvarů podlehla nejedna domácnost. Zatímco pár let zpátky vévodila mozaice skutečně kostička, dnes je možné vytvořit mozaiku téměř z čehokoliv – od původních kostiček, přes kamínky, až po barevné střípky a sklíčka. Kromě toho, že došlo k posunu v mozaikových variantách, došlo také k zjednodušení vlastní aplikace.

 

Technika pracného skládání dílku k dílku je sice stála možná, ale proč si práci neulehčit, když je tu ta možnost? Ulehčení přichází v podobě „mozaikových dlaždic“, které udržují několik desítek malých sklíček pohromadě.  Pokud Vás mozaika láká, dejte ji zelenou! 

Kam mozaiku zakomponovat? 

 

Mozaika je vděčným kusem krytiny stejně jako dlažba, můžete ji zrovna tak umístit na zeď i na podlahu - konec konců materiálově jsou si, alespoň v základní řadě, velmi podobné. Mezi její kladné vlastnosti patří omyvatelnost a voděvzdornost (při správné aplikaci). Právě díky nim se nejčastěji objevuje v koupelně, na toaletě a v kuchyni.

 

V koupelně se s ní nejčastěji obkládají vany/sprchové kouty, zrcadlo nebo část mezi zrcadlem a umyvadlem. V kuchyni pak nachází své využití jako vložka mezi horní a spodní skříňky, případně jako „zástěna“ za sporák.

 Varianty na trhu?

 

Mozaika se s více než 600 variantami řadí mezi jednu z nejrozšířenějších krytin na trhu (od dřevěné, kovové až po skleněnou), avšak není mozaika jako mozaika.

 

Pravá mozaika - Pravá mozaika, ve smyslu skládání „keramických puzzlíků“, je velmi pracná. Komu se nechce ztrácet čas s mozaikovým skládáním dílků, může sáhnout po výše zmíněných mozaikových dlaždicích. Ty jsou k dostání v celé škále barev i motivů a udělají stejnou službu. 

 

Falešná mozaika – Vypadá jako mozaika, ale mozaikou rozhodně není. V poslední době se roztrhl pytel s nápodobami mozaiky. Mozaiku si můžete do domácnosti vnést s nalepením tapety, či koupí desek s mozaikovým motivem. Na první pohled nerozeznatelné.

S čím lze mozaiku kombinovat?

 

Pokud jste sáhli po mozaice v základní variantě, nemusíte se materiálové kombinace  vůbec bát. Keramická mozaika je totiž nejvděčnějším typem, který se bude dobře vyjímat např. s dřevěným nábytkem.

Díky mozaice k stylově propojené domácnosti

 

V případě, že máte, či plánujete, mozaiku v kuchyni, zkuste popřemýšlet, zda by se Vám nelíbila také např. v koupelně. Použitím mozaiky ve více místnostech docílíte efektu stylově propojené domácnosti. TIP: Pokud Vám z realizace jedné místnosti zbyl materiál, nevyhazujte ho! Můžete s ním obložit hranu zdi, umyvadlo či vytvořit nějaký obrazec.