Rekonstrukce bytu pro muže

Anna Dlouha
29. Květen 2016

Mladý muž si pořídil byt ve starším cihlovém domě v Benešově. Špatný technický stav a nevyhovující dispozice dovedly majitele k myšlence rekonstruovat. Původní bytové rozvržení ve své zásadě nebylo špatné, klient však toužil po otevřeném a velkém obytném prostoru. Coby realizátor představ byl zvolen pan architekt Radovan Demeter ze studia Kouba-interier. Pan Radovan se od počátku snažil naplnit představu pohodlného bydlení, které zatím mělo nabízet potřebný komfort panu majiteli, později i více lidem. Byt prošel kompletní rekonstrukcí  - dělaly se nové podlahy, veškeré instalace, štuky, malby, obklady.

 

Požadavek otevřeného a velkého obytného prostoru byl splněn především v kuchyni, obývacím pokoji a koupelně. Kuchyň se propojila s jídelnou a volně navazuje na obývací pokoj. Naprosté otevřenosti „zabraňuje“ nosná zeď, jež nebylo možné, právě kvůli její funkci, odstranit.  Světlo i pohoda však do místnosti proudí velkými průhledy po původních dveřích.

Kuchyňské vybavení se přizpůsobilo mužskému stylu. Kuchyňská linka stylizovaná do tvaru U byla navržena tak, aby nepůsobila mohutně a přitom poskytovala dostatek úložných prostor. Část s lednicí se protáhla až do výšky stropu. Část vedle lednice, zakrytá roletou, skýtá dostatek odkládacího místa, čímž může plnit úlohu např. špajzky.

 

Při řešení linky se skutečně hledělo na to, aby ani centimetr úložného prostoru nepřišel na zmar. Situace s jindy problémovými rohovými spodními skřínkami se tu vyřešila výsuvným systémem. Zatímco spodní skříňky tvoří souvislou řadu, horní byly minimalizovány a tvoří pouze jakýsi rámec. Barový pult s výhledem do dvora slouží jako rozdělovník mezi kuchyňskou a jídelní částí.  

 

Řešení koupelny se stalo oříškem, s kterým si však pan Demeter záhy poradil. Protože v koupelně musela zůstat pračka i bojler, zvítězila možnost koupelny propojené s toaletou. Bojler s pračkou jsou rafinovaně skryty za nerezovou roletou.

Užité materiály

 

Kvůli špatnému technickému stavu podlah v jídelně a obývacím pokoji se položila nová dřevěná podlaha. V ložnici byl stav sice v pořádku, ale krytina přestala stačit z hlediska estetiky. V kuchyni, chodbě a v koupelně se použila velkoformátová dlažba. Na dvířkách i pracovní desce kuchyňské linky se uplatnil vysokotlaký laminát. Pracovní deska pak byla doplněna o masivní dřevěné hrany. Kombinace těchto dvou materiálů zaručuje trvanlivý výsledek a odolnost proti vodě.