Futuristická architektura v Divadelní ulici v Praze

Anna Dlouha
10. Leden 2016

Futuristická architektura naprosto vybočuje z rámců klasické kultury. Koneckonců, vždyť se také jedná o avantgardní umělecký směr, který se kromě architektury prosadil také v hudbě, výtvarném uměním, filmu a literatuře. Coby ukázka futuristicky laděného bydlení nám může posloužit mezonetový byt v Praze.

 

Mezonet, z dílny architektonického studia AI - DESIGN, s.r.o., naprosto přesně splňuje to, co futurismus káže – odmítání jakékoliv tradice, užití technického námětu a ztělesnění moderní uspěchaná doby. Z toho důvodu najdeme mezi hlavními materiály, které byly v interiéru použity - sklo, kov a beton. Pražský mezonet tím nabyl podoby bydlení z daleké budoucnosti.


 

Píše se rok 1998 a v pražské Divadlení ulici bydlí v podkroví ve dvou bytech dvě rodiny. Říkáte si: „Nic divného“. V tom samém roce se však jedna rodina odstěhovala a jejich byt zůstal volný – ne na dlouhou dobu.  Majitel druhého bytu se totiž rozhodl pro koupi a následné propojení bytů, a tak se také stalo. Propojení spočívalo v odstranění stropu a vytvoření jednoho velkého hlavního prostoru, do kterého jsou ostatní místnosti otevřeny.

Pocit otevřenosti a křehkosti byl v bytě vytvořen za pomocí velkého množství skla v kombinaci s leštěnou nerezí. Kombinace těchto dvou materiálů je viditelná v celém bytě – jsou z nich zhotovená okna, dveře, stěny patra, spojovací lávka, umyvadlo, police, stůl …

 

Dispozičně zůstal zachován tradiční mezonet – všechny místnosti se jeví coby součást ústřední hlavy, jež je otevřená do dvou výškových sfér. Přízemní prostory nabízí společenské místnosti – kuchyň, jídelnu, obývací pokoj, vstupní halu. Místnosti v patře jsou propojeny skleněnou lávkou a najdeme zde zejména ložnice.

Všechny místnosti umožňují výhled na řeku Vltavu. Kdo se nechce dívat z okna, může z přízemí vyjít na terasu a krajinu si užít dosyta bez skleněné „barikády“ v podobě okenních tabulek.

 

Výběr interiérového vybavení skvěle dokresluje ráz místnosti. Červená křesílka, skleněný kulatý stolek či bronzové sochy mezi okny vytváří dojem útulného, přesto vytříbeného bydlení. Volně rozmístěné taburetky a sedátka připomínají bludné kameny v poušti

Ložnice v druhém patře jsou doslova vsunuty do volných výklenků. Zajímavé řešení, které přesto může vadit kvůli nedostatku intimity a soukromí.

 

Ložnice sice mnoho osobního prostoru neposkytují, na druhé straně jsou „výklenky“ zásobeny dostatkem světla, které do „ložnic“ proniká z malých okének. Bydlení je obecně „nabyto“ světlem – tento fakt má za následek absence zdí u většiny pokojů.  

Kuchyňské prostory na první pohled potvrzují inspiraci futuristickou architekturou. V kovovém provedení je zde téměř všechno – od dveří, přes elektrospotřebiče až po madla u kuchyňských skříněk.

 

Zajímavým prvkem, jež jistě stojí za zmínku je kovový průzor na dveřích, který tak trochu připomíná kajutu na zámořské lodi. Kuchyňský ostrůvek se skleněnou deskou je doplněn o barové židličky. Návštěvníci kuchyně tak mohou před obědem ještě chvíli posedět a prohodit pár slov s domácím šéfkuchařem.