Variace na romantické téma

Anna Dlouha
27. Leden 2018

Stylů, v jejichž duchu se může nést Vaše domácnost, je mnoho, romantika však patří mezi jeden z nejoblíbenějších. Přestože si mnoho lidí představuje pod pojmem romantický interiér kýčovitě vybavenou domácnost plnou tzv. lapačů prachu, romantický styl je v podstatě pravým opakem. K vytvoření takto laděného interiéru Vám pomůžou barvy, materiály, struktury a vzory, které se mohou objevit jak na samotném nábytku, tak i na doplňcích.  

 

Pro představu toho, jak by taková romantická místnost mohla vypadat, jsme pro Vás vybrali tři pokoje, které Vás utvrdí v tom, že romantického stylu lze dosáhnout i vkusnou a střídmou cestou.

Malý pomocník, který Vám v romantice udělá jasno

 

  • Typické vzory - drobné květiny, putníky, jemné proužky, tzv. cibulový vzor
  • Typické barvy - pastelové a jemné tóny, avšak ani s bílou barvou neuděláte chybu
  • Typické materiály - dřevo, kov, proutí

Nejjednodušším způsobem, jak dosáhnout romantického interiéru, je obměna dekorace a bytových textilií. Přehoz přes sofa, série polštářku, povlečení na postel, koberec, závěsy či něžný ubrus na stůl nasměrují Vaše bydlení na romantickou cestu. Nikde není psáno, že musíte nutně obměnit veškeré textilie. Pokud se Vám líbí moderní závěs, ponechejte si ho. Velkou výhodou romantického stylu je totiž jeho kombinovatelnost.

 

Další možností, jak se přiblížit romantickému stylu, je volba vhodné dekorace. Květináče, svícny, obrázky, proutěné košíky, menší sošky… Při výběru dekorace mějte na paměti, jakého interiéru chcete vlastně dosáhnout. Pamatujte, že méně je někdy více.

 

Přestože textil i dekorace udělají svou práci dobře, volba nábytku celý romantický okruh uzavře.  Velké oblibě se těší tzv. staro-nový nábytek. Kromě něho se v místnosti mohou objevit mořené, lakované, natírané kousky. Typickým kouskem nábytku jsou komody a kredence, u kterých se často střídají otevřené a uzavřené plochy.  Otevřené police lze využít k vystavení fotografií, rostlin či třeba porcelánové soupravy.   

 

Z hlediska volby materiálů drží dominantní postavení dřevo a kov. Zatímco dřevo působí útulně již samo o sobě, kovový nábytek potřebuje zjemnit. S tím Vám pomůžou textilie – podsedáky, polštářky, dečky, ubrus…

 

Romantický ráz místnosti dokreslí okenice, obnažené trámy, dveře či podlaha.