Nízkoenergetický dům inspirovaný matičkou přírodou

Anna Dlouha
24. Duben 2018

Zatímco sázka na koně, psy i fotbalový zápas se nemusí vždy vyplatit, víra v minimalismus přináší takřka vždy své ovoce. Díky své variantnosti a schopnosti pracovat s celou škálou barev a materiálů se minimalistický styl stal ve svém kategorii jasným favoritem. „Méně je zkrátka někdy více a architekti a designéři to moc dobře ví.

 

Teorie je jedna věc, praxe druhá. Pojďme se společně podívat na opavský rodinný dům, který díky týmu zkušených architektů z architektonického studia atelier38.cz získal podobu minimalistické domácnosti.

Stavba v Třešňové ulici ztělesňuje hodnotné bydlení mající vazbu na své okolí, tedy na přírodu. Při vytváření návrhu brali tvůrci v potaz potenciál lokality a pozemku.  

 

Vztah k matičce přírodě je patrný již při prvním pohledu na stavbu. Volbou dřevěného opláštění dům navazuje na koncept skandinávských dřevostaveb. Na venkovní fasádě se kromě dřeva uplatnily také ebonitové desky, které se těší velké oblibě zejména kvůli tepelně izolačním vlastnostem a ochraně zdiva proti poškození, vlhkosti a plísním.

 

Dům byl umístěn do severní části pozemku s tím, že se obytné prostory orientovaly do zahrady. Tělo stavby sestává z několika hmot – jednopodlažní sklad s krytím pro automobily, dvoupodlažní středová obytná část, krytá střešní terasa.

Vlastní dům je po patrech rozdělen na část společenskou a část klidovou. Dům zachovává koncept společenské místnosti dole, klidové v patře.

Celý interiér byl postaven na základních barvách – bílé, hnědé a šedé. Velkou měrou se na utváření rázu místnosti podepsalo také četné prosklení, což je velmi pěkně vidět právě na společenské místnosti. Velkoformátová okna kopírují délku celé místnosti.  Jediným přerušením prosklené zdi je krbová vložka. V interiéru slouží jako rozdělovník mezi obývací částí a kuchyní s jídelnou.