Vyšperkujte svůj štědrovečerní stůl

Anna Dlouha
14. Červen 2018

Štědrý večer je nepochybně spojený s rozsvíceným vánočním stromečkem, rodinnou idylou, pohádkami a dárky. Nedílnou součástí večera je ale také dobrá večeře. Zejména Ti, kteří celý den dodržovali půst, aby spatřili zlaté prasátko, se na ni velmi těší. Každá rodina si pro své večerní hodování vybírá jinou laskominu – kapra, klobásu, řízek, lososa. Jedno je však pro všechny stolovníky společné – chtějí si užít krásný večer se svými blízkými.

 

Přestože je na stole tou nejdůležitější „dekorací“ jídlo, nemělo by se zapomínat ani na skutečnou dekoraci, jež dokreslí tu správnou štědrovečerní atmosféru. Na stole by Vám tedy neměly chybět svíčky, barevné ubrousky s vánočními motivy, krásný ubrus, vánoční hvězda.

Ubrusy a dečky jsou v dnešní době k dostání v nejrůznějším provedení, a to jak vzorovém, tak rozměrovém. Není tedy nic jednoduššího než si jít ubrus koupit. Co to ale zkusit jinak?

 

Pokud Vás kupované ubrusy omrzely, zkuste si jeden takový doma vytvořit. Kromě krásného ubrusu, získáte také dobrou náladu a krásné vzpomínky na chvíle strávené při jeho zdobení. Navíc se jedná o akci, která se lehce může stát rodinou. Coby základní materiál můžete použít nějaký starý, obyčejný a již nepotřebný ubrus. Uvidíte, že v „novém“ mu to bude zase slušet.

V případě, že máte látku vybranou, můžeme se pustit do práce. Na ozdobení ubrusu budete potřebovat bramboru, barvu a nůž. Někteří z Vás už jistě tuší, že s přeměnou ubrusu se vrátí do dětských let – bramboru totiž použijeme jako razítko!

 

Vezměte si tedy do ruky bramboru a vyřezejte motiv, který budete chtít obtiskovat na ubrus. (Nevolte si však zbytečně těžké motivy. Brambora je totiž tvrdá a práce s nožem poměrně nemotorná. Při složitějších obrazcích by se Vám tedy mohlo povést, že si některou z detailních částí uříznete či naštípnete.) Doporučuji tedy hvězdičku, srdíčko, čtvereček či jiný geometrický tvar.

Když máte razítko hotové, namočte jej do barvy na textil a pusťte se do razítkování. Pokud jste si vyřezali jemný vzor, můžete jej tisknout hustěji. V opačném případě – velký, mohutný vzor – obtiskujte střídmě. Po dokončení práce bramboru vyhoďte, očistěte pracovní plochu a barvu na ubrusu nechte uschnout.

Ubrus máme na světě a teď ještě dozdobit tabuli. Rodiny často sahají po svátečním nádobí a stříbrných příborech.

 

Přestože vyndáte své nejlepší nádobí, malé stolovníky může trochu nudit. Zkuste to tedy letos jinak a sáhněte po papírových kelímcích a talířcích s vánočními motivy – sněhuláček, perníček, stromeček atd. Mají dvě velké výhody - nemusíte je mýt a jsou nerozbitné.

Jak bylo již výše zmíněno, neměla by na stole chybět svíčka. Fluffyoak pro Vás připravil dvě možnosti, jak svíčku zakomponovat na stůl. První z nich je věnec. Tělo věnce tvoří klasický polystyrenotvý kruh. Na ozdobení budete potřebovat: bambulky menších rozměrů,drobné šištičky, jeřebiny, svíčky, bodáky na svíčky, tavnou pistoly (či lepidlo, kterým bambulky uchytíte k věnci). Nyní se pusťte do díla.

 

Věnec si pomyslně rozdělíme na dvě půlky - v jedné budou umístěny svíčky, druhá bude vyšperkovaná bambulkami, drobnými šištičkami a jeřabinami. Do první poloviny zapíchnete bodce, na které umístíte svíčky. ( Vzhledem k barevnosti ozdobiček se doporučují svíčky klasické, tedy bílé). Svíčky máme uchycené a hurá na zdobení. Lepení kouliček a jiných ozdobiček je práce poměrně detailní, konečný výsledek však stojí opravdu za to.

Druhou možností je "kompotový svicínek".  K výrobě budete potřebovat sklenici od kompotu (nebo okurek), citrusy, rozinky, větvičky, plovoucí svíčky a vodu. Postup je opravdu jednoduchý a svicínek máte hotový raz dva.

 

Do sklenice naaranžujete větvičky, citrusy na plátky, rozinky a zalijete vodou. Protože bez svíčky by se nejednalo o svicínek, umístíte zapálenou plovoucí svíčku na vytvořenou vodní hladinu.

Čtěte také
Komentáře
Patrik Koleňák
Viem, že vianoce prichádzajú každým rokom skôr, ale ešte pred letom už je to trochu skoro :D Aneb když se vloudí skřítek ;-)