Větev místo věšáku? Dejte zelenou netradičnímu vybavení a doplňkům

Anna Dlouha
10. Duben 2016

Dekoracím a doplňkům podlehli již naši dávní předkové. Římští císaři, perští králové a egyptští panovníci si nechávali zdobit své paláce nádhernými freskami, obrazy a malbami. Přestože vzácné vázy byly výsadou bohatých, touze po doplňcích a dekoracích podlehly i nižší vrstvy. Není tedy divu, že s přibývajícími staletími se lidský zájem pouze prohloubil. Místnost bez doplňků je totiž jako moře bez vody, zkrátka tomu něco chybí. Vázičky, sošky, obrazy a závěsy zdobí nejedno bydlení. Co to ale zkusit jinak?


 1. Větev místo věšáku

 

Důkazem toho, že jako bytový doplněk můžete použít naprosto cokoliv, je větev uchycená do květináče. Na první pohled to vypadá naprosto šíleně, na druhý zjistíte, že tu větev není náhodou – slouží totiž jako věšák na šaty. Dřevo bylo opracováno do takové podoby, aby nezatrhávalo látku, a nepoškozovalo tak oděv. Tradiční kovové, dřevěné a plastové věšáky dostaly v tomto interiéru „padáka“.

2. Hudební pouzdro jako plastika na zeď

 

Pokud je Vám hudba blízka či hrajete na nějaký hudební nástroj, pak by Vás mohlo zaujmout využití pouzder na kytary/basy.  Tušíte správně, že o úschovnu hudebního nástroje tu asi nepůjde. Pouzdrový kvartet zde plní funkci „plastických obrazů“ pověšených na zeď.

3. Kolotoč u Vás doma 

 

Otáčej se kolotoči,
kdo se točí kulí oči,
pojedeme tam a zpět,
objedeme celý svět.

 

U kulení očí nezůstane pouze v dětské říkance. Pohled na stolek ve tvaru kolotoče, Vám skutečně chvílemi vnucuje chuť projet se na některé z pouťových atrakcí. Za červeno-šedou maskou se však skrývá daleko více než jen pestrý kus nábytku. „Domácí kolotoč“ totiž ve svých útrobách ukrývá úložný prostor.

4. Baňky místo lustru

 

Netradiční může být i osvětlení. Zapomeňte na majestátní lustry, klasické stojací lampy a obecně na svítidla se stínidlem - „Baňky“ Vám nabídnout zcela nový pohled na osvícení interiéru. Svým zjevem připomínají klasické žárovky, jedná se však skutečně o druh lustru – speciálního lustru.

 

Skleněná kopule zavěšená na kabelu objímá žárovku a změkčuje tak vyzařované světlo. Tento typ osvětlení, jak se říká lidově, „zabije dvě mouchy jednou ranou“.  Volbou „baněk“ totiž získáte zdroj umělého světla a dekoraci v jednom.

5. Rám plnící funkci dekorace 

 

Pokud Vám na půdě leží několik majestátně vyhlížejících pozlacených rámů, nevyhazujte je, můžou Vám totiž velmi dobře posloužit, a to i v moderním interiéru. Různě velké rámy můžete poskládat do sebe, přes sebe, kolem sebe, čímž rám vytvoří dekoraci i bez své obrazové výplně. Pokud se Vám zlatá barva nelíbí, není nic jednoduššího než rám obléknout do barevného kabátku, který bude v souladu s Vaším vkusem.

6. Schody do nebe

 

Netradičním bytovým doplňkem mohou být i schody, tedy alespoň jejich součást. Zatímco vlastnímu schodišti se netradiční výzva musí, z praktických důvodů, vyhnout, u volby zábradlí se může popustit uzda fantazii. Tradičně netradiční může být vlastně i zakončení schodů. Jednou takovou možností je nechat schody volně vběhnout do zdi. Takto vytvořený stupínek může sloužit jako odpočinkový prostor.

7. Zeď jako malovaná 

 

V případě, že už Vás bílá zeď omrzela, zkuste sáhnout po barevném řešení. Možností je opravdu mnoho, neboť u monolitických barev nemusí zůstat. Dvacáté první století s sebou přináší téměř realistické tapety. Na zdi se Vám mohou objevit police s knihami, „realistické šuplíky“ volající po otevření, laťkový či kovový plot.