Elegantní souhra interiéru s exteriérem

Anna Dlouha
3. Listopad 2016

Čtvercový půdorys spolu s obdélníkovým patří mezi architektonickou tradici. Najdou se však i takové budovy, které tento zvyk porušují. My se nyní podíváme na rodinný dům, který navrhl a zrealizoval architektonický tým ze studia projektstudio.cz  na "L-kovém" půdorysu.


Klient si pro své budoucí bydliště vybral lokalitu Vřesina u Bílovce. Volba rovinatého pozemku neskýtala architektům žádné stavitelské bariéry, a tvůrci tak mohli popustit uzdu své fantazie. Fantazie byla mírně usměrněna požadavkem zrealizovat dům, který kromě toho, že bude plnit svou primární obytnou funkci, bude také sloužit jako obranný val proti okolnímu světu. Od tohoto požadavku se odvíjel tvar stavby.

Dům připomíná ležaté písmeno L, dalo by se říci, že tuto literu kopíruje objekt poměrně přesně, a to jak z hlediska vizuálního, tak i proporčního. Část stavby se navíc může pyšnit přizviskem dvoupatrová. Takto vytvořený dům funguje jako hradba, které od sebe odděluje soukromé zázemí a svět venku.

Při navrhování interiéru vsadila architektonická čtyřka – David Kotek, Jaroslav Kotek, Václav Kocián, Jan Müller – na maximální prosvětlenost, což můžeme vidět hned na vstupní hale, do níž se světlo dostává skrz celoprosklenou zeď. Světlo z chodby prostupuje i do dalších částí domu. Průnik světla napříč domem umožňuje sklo, sklo a zase sklo. Schodiště umístěné do haly rozděluje soukromé a společenské prostory.

Společenský prostor však z oné typičnosti vybočuje. Již volba materiálu a odstínu kuchyňské linky je netradiční záležitostí, což ale vzhledem k bílému základu není vůbec na škodu. Po vzoru kuchyňské linky byl jídelní stůl laděn do stejného odstínu. 

Na přírodní ráz dřeva navazuje kamenný obklad v obývací části. Dominantou společenské místnosti je bezesporu sedmimetrový vnitřní bazén. Ten je sice od jádra společenské místnosti oddělen prosklenou plochou, vizuálně však právě kvůli volbě skla patří k místnosti.

Dům se můžem pochlubit také rafinovaně řešenou koupelnou. Na první pohled se zdá, že prosklená kóje ukrývá pouze umyvadla, středový panel však slouží jako kryt, za nějž byl umístěn sprchový kout a vana na vyvýšené plošince.